2020-09-16 00:17:46
Φωτογραφία για Παραίτηση έκπληξη: Ο Σάρατζ, ο λίβυος φίλος του Ερντογάν που τα έδωσε όλα, τώρα βγαίνει από τη μέση
Αφού υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και την οικονομική αφαίμαξη της χώρας του από την Τουρκία, ανακοινώνει την παραίτηση του ακόμα και αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιεζ αλ Σάρατζ σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του σύντομα, αλλά θα παραμείνει υπό την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού για όσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση τον επόμενο μήνα στη Γενεύη, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη του.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση ελέγχει μόνο τμήματα της δυτικής επικράτειας της Λιβύης, κατάφερε να αποκρούσει την μακρά πολιορκία της πρωτεύουσας από τον διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά η Τρίπολη έκτοτε έγινε θέατρο εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεις και ο Σάρατζ αντιμετώπισε επίσης πίεση από ένα κίνημα διαμαρτυρίας που διαδηλώνει ενάντια στη διαφθορά και τις κακές υπηρεσίες.


Πάντως μέχρι στιγμής ο Σάρατζ, εκτός του «τουρκολιβυκού μνημονίου» έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία οι οποίες θα διοχετεύσουν δισεκατομμύρια σε τουρκικές εταιρείες, ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο την Άγκυρα για τις υπηρεσίες της και γεμίζοντας τα άδεια ταμεία του Ερντογάν με πολύτιμο συνάλλαγμα.

«Συμπτωματικά» το τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει τεράστιες αποζημιώσεις για τουρκικές επιχειρήσεις, και έργα για τουρκικές κοινοπραξίες δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, θα μετριάσει τις πιέσεις που του ασκούνται, ενώ θα προετοιμάσει την έξοδο του μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί το όνομά τους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους για να συζητήσουν εμπιστευτικές συνομιλίες.

Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τις διοικήσεις της χώρας και θα προγραμματίσει εκλογές.

Η κίνηση αναμένεται να χαιρετιστεί από τους περιφερειακούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διευκολύνοντας παράλληλα τις συνομιλίες για να ενώσει το έθνος της Βόρειας Αφρικής μετά από μακρύ εμφύλιο. Η Λιβύη ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ έχει παραχωρήσει όλο και περισσότερο εξουσίες στον Αγκίλε Σάλα, λτον επικεφαλής του κοινοβουλίου που πρότεινε μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενοποίηση των θεσμών της χώρας και τώρα ηγείται του ανατολικού στρατοπέδου, αναφέρουν Άραβες και Δυτικοί διπλωμάτες.

Τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σαρράτζ και οι βοηθοί του έχουν συζητήσει τα σχέδιά του με Λιβύους και διεθνείς εταίρους.

Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωσή του μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Η χώρα έχει διχοτομηθεί από την εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011 που έριξε τον δικτάτορα Μουαμάρ αλ-Καντάφι. Ο τελευταίος πόλεμος, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με την εκστρατεία του Χαφτάρ κατά της Τρίπολης, προκάλεσε στρατιωτική παρέμβαση από την Τουρκία, τα ΗΑΕ και τους Ρώσους μισθοφόρους. Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε για τις καλές υπηρεσίες του Σάρατζ στον Ερντογάν, εδώ:

Αποκάλυψη: «Λεηλασία» Ερντογάν $35 δισ. από τους «φίλους του» στη Λιβύη
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ