2020-09-17 08:52:57
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Έτσι μπορούμε να πάμε στη Χάγη με την Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στο Συνέδριο του Economist ότι μπορεί να αρχίσουν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο

και Ανατολική Μεσόγειο και εφόσον δεν συμφωνήσουν, οι δύο πλευρές να υπογράψουν συνυποσχετικό για να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο

Τον οδικό χάρτη που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση της μοναδικής υπαρκτής διαφοράς με την Τουρκία που αναγνωρίζει η χώρα μας, περιέγραψε με αδρές γραμμές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης στο συνέδριο του Economist.

Στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, επισημαίνοντας ότι αυτές θα αφορούν το θέμα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016», τόνισε σημειώνοντας ότι πρόκειται για συζητήσεις που διεξάγονταν επί σειρά ετών και στις οποίες «σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία».


«Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία». Με το συνυποσχετικό, εξήγησε, «θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση πάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει.

Επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο, πρόσθεσε ότι «όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες». Όπως είπε, «είναι απολύτως καθαρό» πως «όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες».

«Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο πακέτο πιθανών συνεπειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, σημείωσε: «Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα η Ευρώπη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν θα εμφανιστεί διχασμένη σε αυτό το ζήτημα».

Εξέφρασε ταυτοχρόνως την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις «και θα επαναληφθούν οι συνομιλίες δίχως απειλές κι επιθετική ρητορική».

Επέμεινε, ωστόσο, ότι «αυτά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι ένα πρόβλημα που έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση. Και η Ευρώπη κατέστησε απολύτως σαφές ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου». Και υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη από θέση αρχής δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν έχει συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε, όμως, ότι «σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα (σ.σ.: δηλαδή μονομερείς ενέργειες και συνομιλίες)».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ