2020-09-17 13:29:27
Φωτογραφία για «Χρυσά σνίκερς»: Μια αγορά που εκτοξεύθηκε στα $6 δισ. χάρη σε ένα παγκόσμιο είδωλο του 1985
Ποιος είναι ο 41χρονος ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας που δεν είχε να πληρώσει τη δόση για το αμάξι του - Εγινε πάμπλουτος από μια έξυπνη ιδέα που εξελίχθηκε σε μια αγορά 6 δισ. δολαρίων

Στα πόδια του Τζαντ Τζόουνς βρίσκεται μια αθλητική τσάντα που περιέχει έξι κουτιά. Το καθένα τους αξίζει από 10.000 έως και 30.000 δολάρια! Συνολικά η αξία που κρύβεται μέσα σε αυτή την τσάντα, όπως αναφέρει το BBC, εύκολα φτάνει σε εξαψήφιο νούμερο.

Αυτό που πουλά ο Τζόουνς, 41 ετών, από το Μπρούκλιν, πρώην παίκτης του μπάσκετ στην ομάδα του κολεγίου του, δεν είναι αντίκες ή διαμάντια. Δεν είναι κάτι εύθραυστο ή βαρύ. Δεν είναι καν χειροποίητο. Είναι όμως κάτι συλλεκτικό, με αισθητική που προέρχεται απευθείας από τη Νέα Υόρκη. Είναι αθλητικά παπούτσια, κοινώς σνίκερς και είναι πραγματικά πολύτιμα.

Ο Τζόουνς, γνωστός και ως Sneaker Galactus, ειδικεύεται στη συλλογή και την πώληση μοναδικών αθλητικών υποδημάτων που βγήκαν από περιορισμένη παραγωγή ή που αποτελούν σύμβολο σπάνιων αθλητικών γεγονότων του παρελθόντος.


Τα διατηρεί όλα σε άριστη κατάσταση, κλεισμένα στα κουτιά τους και αχρησιμοποίητα, σε ειδικά ράφια που αγόρασε από το κατάστημα Foot Locker.

Είναι γι’ αυτόν ένα πάθος που κρατά μια ζωή, μια επιχείρηση που ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια.

«Οταν ήμουν στο κολέγιο, η μητέρα μου έχασε τη δουλειά της», εξηγεί ο Τζόουνς. «Είχα ένα αυτοκίνητο και η μητέρα μου πλήρωνε τις δόσεις. Μου είπε ότι δεν μπορούσε πια να πληρώνει κι έτσι άρχισα να “ξεφορτώνομαι” τα έξτρα ζευγάρια παπουτσιών που είχα».

Με τα λεφτά που μάζεψε αγόρασε ένα ζευγάρι Air Jordan Concord 11s για 150 δολάρια και κατάφερε να τα πουλήσει άθικτα για 350 δολάρια. Όπως λέει, πούλησε αρκετά ζευγάρια έτσι ώστε να καταφέρει να τελειώσει το κολέγιο και να πληρώνει και για το αυτοκίνητο. Με τον καιρό, κατάλαβε ότι η κίνησή του ήταν σοφή.

Δεν είναι τυχαίο που ο Τζόουνς ένιωσε τέτοια έλξη γι’ αυτά τα παπούτσια, καθώς μεγάλωσε τη δεκαετία του 1980 στο Μπρούκλιν. Σε τελική ανάλυση, ήταν η περιοχή που επωφελήθηκε από μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την κουλτούρα των παπουτσιών που γνωρίζουμε σήμερα: το χιπ χοπ, το παιχνίδι μπάσκετ στον δρόμο και τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο Τζόρνταν γεννήθηκε στο Φορτ Γκριν του Μπρούκλιν, μόλις λίγα μίλια μακριά από τα πατρικό του Τζόουνς, αν και σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βόρεια Καρολίνα.

Από το 1980 ο Τζόρνταν τράβηξε τα βλέμματα στις ΗΠΑ χάρη στις επιδόσεις του στο γήπεδο με τους Chicago Bulls, αλλά σχεδόν 35 χρόνια πριν, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1985, η Nike έβγαλε στην αγορά τα the Air Jordan 1s, κι έδωσε έτσι στους φαν του την ευκαιρία να πάρουν λίγη από τη λάμψη του ειδώλου τους.

Για πολλούς τα Air Jordan 1s είναι τα παπούτσι που άνοιξαν τον δρόμο για την παγκόσμια αγορά μεταπώλησης σνίκερς – μια βιομηχανία που εσχάτως αποτιμήθηκε στα 6 δισ. δολ., για την οποία η Cowen Equity Research έχει προβλέψειότι μέχρι το 2030 θα έχει αξία 30 δισ. δολάρια. Αυτό φαίνεται εφικτό αν κοιτάξει κανείς τα ποσά που προσελκύει το συγκεκριμένο μοντέλο της Nike στις δημοπρασίας, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενα ζευγάρι Air Jordan 1s High που είχαν φορεθεί σε παιχνίδι πουλήθηκε για ποσό ρεκόρ 615.000 δολάρια σε δημοπρασία των Κρίστις αυτόν τον Αλυγουστο, ενώ τον Μάιο σε δημοπρασία των Σόθμπις ένα ζευγάρι υπογεγραμμένα Air Jordan 1s πουλήθηκε για 560.000 δολάρια!

Τα Air Jordan 1s έχουν ιδιαίτερη αξία. Σχεδιάστηκαν από τον θρυλικό σχεδιαστή πάνινων παπουτσιών Peter Moore. Αντανακλούσαν το συγκεκριμένο αίτημα του Τζόρνταν να αισθάνεται «πιο κοντά στο γήπεδο» αφαιρώντας τη φυσαλίδα αέρα από τη σόλα. Και επίσης απαγορεύτηκαν από το NBA μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία τους.

Αξίοζει να σημειωθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με όλη την οικονομική κατάρρευση που σημείωσαν ολόκληροι κλάδοι και βιομηχανίες, δεν φάνηκε να δημιουργείται πρόβλημα για την «μπίζνα» της επαναπώλησης σνίκερς, όπου όχι μόνο δεν μειώθηκαν τα κέρδη, αλλά μπήκε και σε νέες αγορές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ