2020-09-18 04:00:16
Φωτογραφία για Ο «Ιανός» σφυροκοπά τη Δυτική Πελοπόννησο. Video από το λιμάνι της Ζακύνθου και της Κυλλήνης
Πόσο θα επηρεαστεί η Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος με βάση τα τωρινά δεδομένα. Πού θα είναι εξασθενημένη η ένταση του φαινομένου αν επαληθευτεί το καλό σενάριο. Live η πορεία του κυκλώνα.

Παραμένουν τα τελευταία δεδομένα για τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», σύμφωνα με τα οποία, όπως είχαμε προαναφέρει, το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλάζει πορεία και για την ώρα παραμένει κοντά στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά παράλια της Πελοποννήσου.

Τη Ζάκυνθο χτυπά αυτήν τη στιγμή ο Ιανός. Βίντεο καταγράφει τη θαλασσοταραχή μέσα στο λιμάνι. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ και δυνατή βροχή σαρώνουν το νησί. Ζημιά σε πυλώνα ρεύματος προκαλεί διακοπή ηλεκτροδότησης.

Χωρίς ρεύμα

Ολος ο μηχανισμός του νησιού βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και οι υπάλληλοι στις θέσεις τους ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός.


Πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά σβήστηκε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες το πρωί. Από τη βλάβη, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις το φαινόμενο θα χτυπήσει με σφοδρότητα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Κατόπιν όπως δείχνουν τα μοντέλα ο κυκλώνας θα κατευθυνθεί ακόμα πιο νότια, προς Αφρική, περνώντας δυτικά από την Κρήτη.

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει το windy.com, η πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός» αλλάζει και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν θα περάσει από το κέντρο της Πελοποννήσου τις επόμενες ώρες.

Δείτε Live αυτή την στιγμή την εξέλιξη του κυκλώνα:

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί η Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος, καθώς λογικά θα υπάρξουν φαινόμενα και περιμετρικά από το λεγόμενο μάτι του κυκλώνα. Ωστόσο αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του windy.com, δεν θα έχουν τόση ισχύ όση αρχικά αναμενόταν, αν ο κυκλώνας περνούσε μέσα από αυτές τις περιοχές. Καλού κακού πάντως με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία τίθενται και αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έχει συμβεί και με την πληττόμενη αυτή την στιγμή Μεσσηνία.

Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα Παρασκευή, ο «Ιανός» θα παραμείνει δυτικά της Πελοποννήσου και δεν θα περάσει μέσα από την Πελοπόννησο μέχρι το Σάββατο. Στη συνέχεια θα κινηθεί νότια της Πελοποννήσου και μετά θα φύγει.

Επομένως, το καλό σενάριο είναι ότι θα επηρεαστεί μικρότερη περιοχή από ό,τι αρχικά φαινόταν, με την Αργολίδα να μην επηρεάζεται όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους νομούς Αρκαδίας και Κορινθίας. Επίσης, στην Αττική δεν θα είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα.

Νωρίς το Σάββατο θα αρχίσουν να εξασθενούν τα καιρικά φαινόμενα. 

Πού θα έχουμε τις περισσότερες και ισχυρότερες βροχές

Παρασκευή 18/9 νωρίς το πρωί:

Νησιά ΙονίουΑιτωλοακαρνανίαΔυτική Πελοπόννησος

Παρασκευή 18/9 απόγευμα:

ΣτερεάΕύβοια

Σάββατο 19/9 πρωί:

ΣτερεάΑττικήΑνατολική - Βορειοανατολική Πελοπόννησος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί στη δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, ενώ οι ριπές του ανέμου μπορεί να φτάσουν έως και τα 11-12 μποφόρ.
medlabgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ