2020-09-18 22:55:10
Φωτογραφία για Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων από αστυνομικούς στην Κοζάνη - «Μας φέρθηκαν σαν ζώα»
Δείτε φωτογραφίες με τα σημάδια στο σώμα του καταγγέλλοντα «Αστυνομικοί μας συμπεριφέρθηκαν σα ζώα και μας χτυπούσανε επανειλημμένα και δυνατά. Πολλά από τα χτυπήματα που έγιναν, έγιναν με τέτοιο τρόπο που δεν αφήσανε σημάδια». Με αυτά τα λόγια καταγγέλλει στο protothema.gr τον άγριο ξυλοδαρμό του πριν από λίγες μέρες από αστυνομικούς ένας κρατούμενος στα κρατητήρια της Κοζάνης.

Όπως μας εξήγησε συνελήφθη στις 3 Σεπτεμβρίου για απόπειρα κλοπής από αστυνομικούς στην Κοζάνη. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε κατά τη σύλληψη του, τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενός του, παρόλο που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, έπεσαν θύματα κακοποίησης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας.

Συγκεκριμένα, όπως μας κατήγγειλε ο κρατούμενος, μόλις έλαβε χώρα η μεταφορά τους στο αστυνομικό τμήμα και κατά τη διαδρομή από το όχημα έως και τον όροφο της Ασφάλειας, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί υπάλληλοι που τους μετέφεραν, τους έσυραν κυριολεκτικά και επιχείρησαν κλωτσιές και γρονθοκοπήματα στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα πλευρά τους. Το γεγονός, επίσης, ότι οι κρατούμενοι έφεραν χειροπέδες συνέβαλε σε συνδυασμό με την καταγγελόμενη βία που δέχτηκαν από τους αστυνομικούς στο να φτάσουν ένα βήμα πριν σπάσουν τα χέρια τους.


Δείτε φωτογραφίες από τα σημάδια του καταγγέλλοντα

«Κωλόπαιδα και πρεζόνια»

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κρατούμενος οι αστυνομικοί της Κοζάνης τον πέταξαν σε ένα μικρό δωμάτιο-κρατητήριο που βρίσκεται στον ίδιο όροφο όπου στεγάζεται η Ασφάλεια και όχι στα κοινά κρατητήρια. Εκεί συνέχισαν να τον χτυπούν έντονα και ασταμάτητα. Μάλιστα οι αστυνομικοί φέρονται να έβριζαν τους κρατούμενους λέγοντάς τους «κωλόπαιδα και πρεζόνια». Και οι δύο ανήκουν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και ζήτησαν από τους αστυνομικούς την δόση μεθαδόνης που λαμβάνουν καθημερινά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να τους δώσουν τα όσα δικαιούνται βάσει νόμου.

«Τα σημάδια αυτά (ήδη τριών ημερών στις φωτογραφίες), λοιπόν, είναι αποδεικτικά ενός μέρους του ξύλου που φάγαμε. Αυτό σε συνδυασμό με τις προσβολές και την αδιαφορία για την υγεία μας και την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας έκαναν τις τρείς μέρες στα κρατητήρια Κοζάνης μαρτύριο, και άκρως επικίνδυνες για τη σωματική μας. Ακεραιότητα. Δυστυχώς αυτοί οι 2-3 αστυνομικοί νιώθανε τόσο σιγουριά ότι δε θα τολμούσαμε να τα καταγγείλουμε που μας το λέγανε ευθέως "ποιος θα πιστέψει εσένα, μετά θα σε γ…"», μας είπε ο κρατούμενος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κρατούμενου, Θοδωρής Καραγιάννης

«Δυστυχώς, δυνάμει των αναφορών του εντολέα μας αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό σκληρής αστυνομικής βίας με εμφανή σημάδια στα σώματα των κρατουμένων. Κάποιοι, αδικώντας και αλλοιώνοντας την μεγάλη προσπάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων αστυνομικών, εκμεταλλεύονται την εξουσία τους δέρνοντας τους κρατούμενους και παρανομώντας κατά συρροή», δήλωσε στο protothema.gr o συνήγορος υπεράσπισης του κρατούμενου, Θοδωρής Καραγιάννης και συνέχισε: «Πέρα από τη νομική πλευρά του θέματος και τη συρροή ποινικών αδικημάτων που τελούνται, δηλαδή, των πράξεων βίας και της τέλεσης τους εν ώρα υπηρεσίας από αστυνομικούς – δημοσίους υπαλλήλους, θεωρούμε ότι αυτό γεννά και πολλά ερωτηματικά για την ψυχική κατάσταση των φυσικών αυτουργών αυτών των πράξεων. Γίνεται, λοιπόν, άνθρωποι στους οποίους έχει εμπιστευτεί το κράτος να διασφαλίζουν τη τάξη, να νιώθουν την ανάγκη να επιδείξουν την ισχύ τους χτυπώντας ανθρώπους που έχουν ήδη χειροπέδες και έχοντας πλήρη περιορισμό κίνησης».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Kahn  Mercedes X-Class
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Kahn Mercedes X-Class
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ