2020-09-20 12:39:48
Φωτογραφία για Παγκόσμια Ημέρα για τον Γυναικολογικό Καρκίνο, 20 Σεπτεμβρίου. Κάνουμε τον κόσμο μωβ
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Γυναικολογικό Καρκίνο (20 Σεπτεμβρίου) έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για τους γυναικολογικούς καρκίνους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  

Διαδικτυακή εκστρατεία σε χρώμα μωβ

Οι φετινές δράσεις έχουν προσαρμοστεί στο πρότυπο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της δημόσιας ασφάλειας εξαιτίας της πανδημίας της νόσου COVID-19 στις χώρες που συμμετέχουν. Αντί για τις αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν για να προωθήσουν την αντίστοιχη περσινή εκστρατεία, φέτος οι περισσότερες δράσεις θα γίνουν διαδικτυακά.

Χείλη, νύχια και ρούχα σε μωβ αποχρώσεις

«Εστιάζουμε στην υποστήριξη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το μωβ είναι το χρώμα της κορδέλας του γυναικολογικού καρκίνου. Ενθαρρύνουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τους γυναικολογικούς καρκίνους και την υποστήριξη των ασθενών φορώντας κάτι μωβ ή χρωματίζοντας τα χείλη ή τα νύχια τους μωβ. Έπειτα, πρέπει να μοιραστούν τις φωτογραφίες τους με το hashtag #GoForPurple στο Facebook, το Instagram ή το Twitter», εξηγεί ο Δρ. Murat Gultekin, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συλλόγων Ασθενών με Γυναικολογικό Καρκίνο (ENGAGe).


Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα.

 Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών  Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι., υποστηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα και μας καλούν να συμμετάσχουμε στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Κάνε τον κόσμο μωβ!» ανεβάζοντας στα social media φωτογραφίες όπου φοράμε κάτι μωβ, με τα hashtag #WorldGODay, #GoForPurple, #GoForCheckup.

Πληροφορίες για τους Γυναικολογικούς Καρκίνους

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018: περίπου 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 23% με νέα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή με καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου.Το 21% αυτών των νέων περιπτώσεων ήταν στην Ευρώπη.Από αυτές οι 468.000 πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Οι 311.000 από αυτούς τους θανάτους, το 67% ήταν από καρκίνο του τραχήλου της μήτραςΣτην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε μία ώρα δύο γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Τα εμβόλια εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), της κύριας αιτίας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας είναι αποτελεσματικά στο 70%–80% όλων των ογκογόνων τύπων του HPV έχουν τεράστιο δυνητικό αντίκτυπο για τη νέα γενιά.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν με ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλων γυναικολογικών καρκίνων συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Μεταξύ των καρκίνων που επηρεάζουν τις γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατατάσσεται τέταρτος με πρώτο τον καρκίνο του μαστούΠαρόλο που πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, το 2018 υπήρχαν 570.000 νεοδιαγνωσθείσες περιπτώσεις και 311.000 θάνατοι, παγκοσμίως.Στην Ε.Ε. κάθε μέρα, 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.Τα εμβόλια κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, είναι 70% -80% αποτελεσματικά έναντι όλων των τύπων του ιού του HPV και έχουν τεράστιο πιθανό αντίκτυπο στις νέες γενιές.Τα ποσοστά πρόσληψης των μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τη μείωση της επίπτωσής του παραμένουν επίμονα κάτω του 80%, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ