2020-09-20 19:55:21
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Δικαστικό μπλόκο στην απόφαση Τραμπ για την απαγόρευση του WeChat
Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου επικαλέστηκε η δικαστής στην απόφασή της -

Η εφαρμογή έχει 19 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως -

Η δεύτερη κινεζική εφαρμογή (μετά την TikTok) που επιχειρεί να απαγορεύσει ο Τραμπ

Μία μέρα πριν τεθούν σε ισχύ ανεστάλησαν από την δικαιοσύνη οι περιορισμοί της διοίκησης Τραμπ στην κινεζική εφαρμογή WeChat.

Η δικαστής Λόρι Μπίλερ στο Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε το Σάββατο μια προκαταρκτική απόφαση κατόπιν αιτήματος της Συμμαχίας χρηστών WeChat των ΗΠΑ (U.S. WeChat Users Alliance) η οποία υποστήριξε ότι η απαγόρευση της εφαρμογής παραβιάζει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου εκατομμυρίων Αμερικανών που μιλούν κινέζικα και βασίζονται κυρίως στο WeChat για να επικοινωνούν τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και με συγγενείς και φίλους στην Κίνα.

Η εφαρμογή έχει 19 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.


Το WeChat «λειτουργεί ως μια εικονική δημόσια πλατεία για την κινεζική και σινοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι (πρακτικά ) το μόνο μέσο επικοινωνίας», έγραψε η δικαστής στην απόφαση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα . Η απαγόρευσή του «αποκλείει την ουσιαστική πρόσβαση στην επικοινωνία για την κοινότητά τους και ως εκ τούτου λειτουργεί ως εκ των προτέρων περιορισμός του δικαιώματός τους στην ελευθερία του λόγου».

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε ενώ το υπουργείο Εμπορίου είχε καθορίσει και ανακοινώσει την Παρασκευή ποιες συναλλαγές με την WeChat και την κινεζική μητρική της Tencent Holdings θα απαγορεύονται βάσει της εκτελεστικής εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το WeChat συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή η Tencent έχει δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για προπαγανδιστικούς λόγους, για παρακολούθηση χρηστών και την κλοπή προσωπικών δεδομένων τους.

Η κυβέρνηση το Σάββατο ανέβαλετο σχέδιο απαγόρευσης του TikTok, της δημοφιλούς εφαρμογής διαμοιρασμού βίντεο. Η απαγόρευση είχε ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ σήμερα Κυριακή, αλλά μετατέθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι εγκρίνει την προσφορά της Oracle Corp.

Η TikTok ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Walmart και την Oracle (η πρώτη ως εμπορικός εταίρος και η δεύτερη ως τεχνολογικός εταίρος) και θα συμμετάσχει στη δημιουργία της ΤikTok Global.

Οι χρήστες του WeChat δήλωσαν ότι οι περιορισμοί στην εφαρμογή οφείλονται σε πολιτικούς λόγους κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ