2020-09-22 01:29:50
Φωτογραφία για Η «πανδημική κόπωση» οδηγεί στην επανεμφάνιση του Covid-19 στην Ευρώπη
REUTERS/Christian Hartmann

Της Βίκυς Καλοφωτιά

[email protected]

Είναι από εκείνες τις φορές που σκέφτεται κανείς ότι τελικά πάνω που είχε αρχίσει να πιστεύει ότι αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση με επιτυχία, έρχεται η ανατροπή και βρίσκεται ξανά εκεί από όπου εξαρχής ξεκίνησε. Ο λόγος για την λεγόμενη «πανδημική κόπωση» που φαίνεται πως έχει ξεσπάσει εκ νέου σε μέρη ορισμένες χώρες της Ευρώπης όπου τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι. Αναμφίβολα πρόκειται για μέρη όπου όλα φαινομενικά έδειχναν ότι οι μαζικές εστίες μόλυνσης από τον Covid-19 είχαν εξουδετερωθεί σχετικά νωρίς.

Όπως λέει όμως και η γνωστή φράση, «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» και έτσι τώρα χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται ξανά στην «αρένα» αγώνα ενάντια στον επικίνδυνο -και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο- ιό. Ειδικότερα, οι δύο αυτές χώρες βλέπουν τώρα περισσότερες νέες περιπτώσεις κάθε μέρα από ό, τι όταν ο ιός έφτασε στο αποκορύφωμά του, δηλαδή την περασμένη άνοιξη.


Επιπλέον, να σημειωθεί ότι και το Ισραήλ μπήκε πρόσφατα σε ένα δεύτερο εθνικό lockdown, κλείνοντας εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και πολλούς άλλους χώρους κοινωνικών συναθροίσεων, εν μέσω αυξανόμενων νέων περιπτώσεων και σε συνάρτηση με το ότι ξεκινά η περίοδος των εβραϊκών διακοπών με τη μεγαλύτερη κίνηση στη χώρα. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά του ότι η ταχεία αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έρχεται πριν από την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου, παρ’όλο που οι επιδημιολόγοι περίμεναν ότι αυτό το σενάριο ενδεχομένως να εμφανιζόταν αργότερα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι επίσης και όσα υποστήριξε η Δρ. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέγοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν «έκρηξη» κρουσμάτων σε περιπτώσεις χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο αλλά και η Ουκρανία προσθέτοντας επιπλέον ότι ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής αναφέρουν επίσης ανησυχητικές αυξήσεις καθώς πλησιάζουμε στην εποχή της γρίπης, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στο να κατακλυστεί το σύστημα υγείας.

ΠΟΥ: «Άκρως σοβαρή η κατάσταση»

«Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που εκτυλίσσεται μπροστά μας», δήλωσε την Πέμπτη ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) για την Ευρώπη, Δρ. Hans Kluge και συνέχισε τονίζοντας πως «περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από αυτές τις χώρες, επτά έχουν παρατηρήσει ότι οι πρόσφατα αναφερόμενες περιπτώσεις αυξήθηκαν πάνω από δύο φορές περισσότερο, την ίδια περίοδο.

Η Ισπανία και η Γαλλία καταγράφουν κατά μέσο όρο 215 και 129 καθημερινά νέα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, αντίστοιχα, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 117.

Την ίδια στιγμή, οι επιδημιολόγοι από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι δεν είναι παραγωγικό για τις χώρες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όταν πρόκειται για την κατάσταση των εστιών μόλυνσης που εντοπίζονται σε αυτές και πως αντ 'αυτού πρέπει να μάθουν η μία από την άλλη στρατηγικές για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό του επικίνδυνου ιού.

Όλο και πιο κοντά το Λονδίνο στο σενάριο του lockdown

Εν τω μεταξύ,το Λονδίνο από την άλλη μεριά έρχεται όλο και πιο κοντά στο σενάριο του lockdown, ενώ δεν αποκλείεται να μπει και ολόκληρη η χώρα σε καραντίνα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Να τονιστεί στο σημείο αυτό, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις για την εκ νέου επιβολή ευρύτερων μέτρων lockdown για το ευρύ κοινό.

Την Κυριακή, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 3.899 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ το Σάββατο καταγράφηκαν 4.422 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

«Πανδημική κόπωση»

Από την άλλη μεριά, ο Δρ Thomas Tsai, ένας χειρουργός και ερευνητής πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε ότι κάθε χώρα έχει στα χέρια της τον έλεγχο του μέλλοντός της αναφορικά με τον κορωνοϊό και πως η επιτυχία του περιορισμού του καθορίζεται από την προθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με την προθυμία του κοινού να συμμορφωθεί με αυτά για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ο ίδιος υποστήριξε επιπρόσθετα, ότι η αναζωπύρωση του Covid-19 στη Γαλλία και την Ισπανία είναι παρόμοιες με αυτές που είδαν οι ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, μετά τις διακοπές της Ημέρας Μνήμης, όταν δηλαδή πολλά κράτη, προσπάθησαν να ανοίξουν εκ νέου «επιθετικά» επιχειρήσεις και δραστηριότητες, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως ένα σύμπτωμα «πανδημικής κόπωσης», την κατάσταση δηλαδή όπου οι πολίτες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιθυμούν την απομάκρυνση της πανδημίας και συγχρόνως της χαλάρωσης των περιορισμών που κρατούν τον ιό σε απόσταση.

Ωστόσο, ο Δρ Thomas Tsai δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη και κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» λέγοντας τα εξής:

«Η Γαλλία και η Ισπανία είναι η “προειδοποίηση” για το τι θα συμβεί εάν δεν έχει η κάθε χώρα συνεχή έλεγχο για διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτό δεν είναι σαν μια βροχερή μέρα ή σαν μια καυτή μέρα. Αυτό είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια πανδημία γενεών. Εάν δεν διασφαλίζουμε ενεργά ότι ελέγχουμε την πανδημία, η επιδημία δεν πρόκειται έτσι απλά να εξαφανιστεί».

Σαν να έχει δίκιο naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, BBC
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ