2020-09-22 23:07:08
Φωτογραφία για Τουρκία: Με αντι-NAVTEX ζητά την αποστρατικοποίηση της Λήμνου!
Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς

αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά την Λήμνο.

Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι η υπ’ αριθμόν ελληνική LA12-210/20 Navtex παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης. Λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η τουρκική αντι-Navtex:

TURNHOS N/W : 1185/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-09-2020 16:35)TURNHOS N/W : 1185/20

AEGEAN SEA

1. LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20.

«Πόλεμος νεύρων» με το Ορούτς Ρέις

Παράλληλα, η Άγκυρα επιδίδεται εκ νέου σε παίγνια με το Oruc Reis επιχειρώντας να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι, αν ενεργοποιηθούν μέτρα που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, το ερευνητικό πλοίο θα ξεκινήσει εκ νέου εργασίες. Οι τροχιοδεικτικές βολές των Τούρκων δημοσιεύθηκαν στη Yeni Safak, η οποία έγραψε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στο Oruc Reis και το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από τον σταθμό της Αττάλειας.


Οι εργασίες συντήρησης ήταν το εύρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για να αιτιολογήσει την απόφαση να μην συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση και στο πλαίσιο των διεργασιών για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η Τουρκία έκανε λόγο για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του ερευνητικού πλοίου -ώστε να εξηγήσει στην τουρκική κοινή γνώμη τον κατάπλου του Oruc Reis στην Αττάλεια- ενώ στο εξωτερικό προέβαλε την εικόνα της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου και της βούλησης για αποκλιμάκωση.

Σήμερα, στο πλαίσιο του πολέμου νεύρων από την τουρκική πλευρά και σε μια προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να στείλει το μήνυμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι το Oruc Reis θα ξαναρχίσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο -άρα και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία ο Ερντογάν θέλει να σφετεριστεί- από τον τουρκικό Τύπο δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι η συντήρηση στο ερευνητικό πλοίο ολοκληρώθηκε.

Το μεσημέρι της Τρίτης το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και φαίνεται να κινείται λίγο ανατολικότερα με πολύ χαμηλή ταχύτητα 0,8 κόμβων. Ενδεχομένως το μήνυμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου να πραγματοποιεί κάποιου είδους δοκιμές εν πλω, ωστόσο επί του παρόντος κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί.

Με την απειλή της επανέναρξης εργασιών από το Oruc Reis, είναι εμφανής η απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι αν αποφασιστεί η επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα είναι πιθανό να αντιδράσει ξαναρχίζοντας τις σεισμικές έρευνες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ