2020-09-23 23:29:24
Φωτογραφία για Επικοινωνία Ερντογάν με φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ - Δηλώνει τώρα έτοιμος για διάλογο
Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταση στην περιοχή, λέγοντας ότι αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ερντογάν, υποστήριξε ότι η Τουρκία υποστήριζε τον διάλογο από την αρχή και είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ελπίζοντας -όπως ανέφερε- ότι η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα χαθεί για άλλη μία φορά με υπαιτιότητα της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και άλλα περιφερειακά θέματα.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε από την πλευρά της «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.


Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει στο τουίτ της:

«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ»

Ο Ερντογάν είχε επίσης σήμερα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόντενμπεργκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Στόντενμπεργκ στο twitter συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο, με κεντρικό θέμα την Τουρκία, αναβλήθηκε λόγω του ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μπήκε σε καραντίνα αφότου ένας αξιωματικός ασφαλείας βγήκε θετικός στον κορωνοϊό,

Η συνάντηση μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τελικώς στις 1-2 Οκτωβρίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ