2020-09-25 13:01:02
Φωτογραφία για Άνδρας πέθανε από καθημερινή υπερβολική κατανάλωση μαύρης γλυκόριζας
Θανατηφόρα αποδείχθηκε η υπερβολική κατανάλωση γλυκόριζας για έναν 54χρονο άντρα στη Μασαχουσέτη, ο οποίος κατανάλωνε μιάμιση σακούλα ζαχαρωτών μαύρης γλυκόριζας την ημέρα. Δεν είχε εμφανίσει κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα προτού πάθει καρδιακή προσβολή και αφήσει την τελευταία του πνοή, ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο fast food.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν την περίπτωση του θανόντος, ένοχο για τον ξαφνικό θάνατο του 54χρονου εργάτη είναι το γλυκυρριζικό οξύ που περιέχει η γλυκόριζα. Όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, το κεντρικό αυτό συστατικό της γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσει «υπέρταση, υποκαλιαιμία, μεταβολική αλκάλωση, θανατηφόρες αρρυθμίες και νεφρική ανεπάρκεια», συμπτώματα τα οποία παρουσίασε στην ολότητα τους ο 54χρονος.

Το πρόβλημα με την γλυκόριζα έγκειται στο γλυκυρριζικό οξύ. Πρόκειται για γλυκαντική ουσία που προέρχεται από τη ρίζα της γλυκόριζας και ανευρίσκεται:


Στη μαύρη γλυκόριζαΣε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν εκχύλισμα από ρίζα γλυκόριζας

Παρότι η διατροφή του 54χρονου ήταν κακή, η καθημερινή κατανάλωση γλυκόριζας ήταν μία συνήθεια που είχε μόλις αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες. Μολαταύτα, οι γιατροί τόνισαν ότι η αιτία του θανάτου βρίσκεται ξεκάθαρα στην υπέρμετρη κατανάλωση της για το μικρό αυτό έστω χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ένας εκ των γιατρών, η εκδήλωση της υποκαλιαιμίας (μείωση του καλίου στο αίμα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα) στον 54χρονο είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι προήλθε από την προσωρινή του εμμονή με το συγκεκριμένο ζαχαρωτό.

Επικίνδυνα χαμηλό κάλιο

Ο θάνατος του 54χρονου οικοδόμου από τη Μασαχουσέτη ασφαλώς είναι ακραίο περιστατικό. Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, άλλαξε την κόκκινη γλυκόριζα με γεύση φρούτων με μαύρη δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό του πέρυσι.

Κατέρρευσε σε ένα ταχυφαγείο στη διάρκεια ενός γεύματος. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα του. Αυτό του είχε προκαλέσει σοβαρή καρδιακή αρρυθμία και άλλα προβλήματα. Οι διασώστες του έκαναν καρδιοπνευμονική ανάνηψη και τον συνέφεραν. Ωστόσο πέθανε την επομένη ημέρα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η FDA, τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν σε ποσοστό έως 3,1% γλυκυρριζικό οξύ. Πολλές καραμέλες όμως και άλλα προϊόντα με γλυκόριζα δεν αναγράφουν την περιεκτικότητά του σε αυτό, κατά τον Dr Butala. Γι' αυτό και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα, ελπίζοντας να ενημερωθεί το κοινό για τον κίνδυνο.

Οι παρασκευαστές των γλυκισμάτων αυτών τονίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή. Όπως όμως ισχύει για όλα τα τρόφιμα, έτσι και αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η περίπτωση του άτυχου 54χρονου δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Οι πιθανοί κίνδυνοι από την μαύρη γλυκόριζα

Η κατανάλωση έστω και 56 γραμμαρίων (2 ουγγιές) μαύρης γλυκόριζας την ημέρα, επί δύο εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, προειδοποιεί η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό ισχύει κυρίως για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η αρρυθμία οφείλεται στην μείωση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Όταν η μείωση αυτή είναι σημαντική, ο ασθενής μπορεί ακόμα να εκδηλώσει:

ΥπέρτασηΟίδημα (πρήξιμο)ΛήθαργοΣυμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα στικ γλυκόριζας. Μπορεί να είναι ζελεδάκια με γεύση γλυκόριζας, αφεψήματα γλυκόριζας, πολλά πράγματα που διατίθενται στο εμπόριο. Ακόμα και μερικές μπύρες, όπως ορισμένες βελγικές, περιέχουν γλυκυρριζικό οξύ», δήλωσε ο Dr Robert Eckel, ομότιμος καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.  «Μέχρι και σε μερικά είδη καπνού μάσησης εντοπίζεται αυτό το συστατικό».

Διαβάστε επίσης

Γλυκόριζα για βήχα, βρογχίτιδα, καταρροή, καούρες, έλκος, δυσπεψία, ευερέθιστο έντερο, υπόταση, αλλά και μελαγχολία

Η Υποκαλιαιμία (χαμηλό κάλιο) προκαλεί κούραση, κράμπες, αρρυθμίες, υπέρταση. Τροφές με κάλιο
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ