2020-09-25 13:24:15
Φωτογραφία για Focus: Με ποια κριτήρια επιλέγουν οι Γερμανοί 1.553 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά;
To σκεπτικό με οποίο επελέγησαν τα συγκεκριμένα άτομα αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Focus

«Η Γερμανία θέλει να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ωστόσο, στη διαδικασία επιλογής θα ληφθούν υπόψη μόνο οι πρόσφυγες που πληρούν τρία αυστηρά κριτήρια» όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Focus». «Ποιοι είναι όμως αυτοί που επιλέχθηκαν και γιατί;», διερωτάται το επίμαχο άρθρο.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, 1.553 πρόσφυγες έλαβαν το εισιτήριο της ελευθερίας από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να φιλοξενήσει στη Γερμανία πολλούς πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στο εγγύς μέλλον. Για τους υπόλοιπους περίπου 13.000 άστεγους πρόσφυγες στη Λέσβο, αυτό σημαίνει: Πρέπει να παραμείνουν στα ερείπια του κατεστραμμένου καταυλισμού ή σε αυτοσχέδιες σκηνές», γράφει το άρθρο και προσθέτει:

«Από τα νεογέννητα, τις μητέρες με άρρωστα παιδιά, τους νεαρούς με τραύματα και τους ηλικιωμένους με ειδικές ανάγκες, ποιοι από αυτούς θα φιλοξενηθούν στην Γερμανία;».

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, 1553 ονόματα περιλαμβάνονται στη «λίστα της Μόριας» - αλλά ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως;

Η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες), η οποία φροντίζει για την καταγραφή και τη φροντίδα των προσφύγων στους καταυλισμούς, ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τα ονόματα. Η λίστα δείχνει τα ονόματα των 1.553 ατόμων που μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό και στη συνέχεια μετέβησαν αεροπορικώς στη Γερμανία.

Η ιστοσελίδα του «FOCUS», επικοινώνησε με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών για να μάθει ποιοι είναι οι πρόσφυγες τους οποίους θα υποδεχθεί η χώρα της Άνγκελα Μέρκελ. «Οι 1553 άνθρωποι που αναφέρονται είναι 408 οικογένειες των οποίων το δικαίωμα προστασίας έχει ήδη καθοριστεί οριστικά έχοντας λάβει άσυλο από τις ελληνικές αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι [...] βρίσκονται στα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος, από τις οποίες 205 οικογένειες που απαριθμούν συνολικά 840 άτομα, βρίσκονται στο νησί της Λέσβου». Μόνο λίγοι περισσότεροι από τα μισούς (σε σχέση με τους 1553 που λαμβάνει συνολικά η Γερμανία) έχουν ζήσει μέχρι τώρα στη Λέσβο. Οι υπόλοιποι σχεδόν 700 μετανάστες προέρχονται από άλλους καταυλισμούς σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον, μόνο οικογένειες και μόνο εάν έχουν ήδη λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, δηλαδή όσοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Για το περιοδικό «Focus», η επίμαχη λίστα εγείρει πολλά ερωτήματα. Πάνω απ' όλα, πόσο δίκαια είναι τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία αποφασίζεται γίνεται η αποδοχή των προσφύγων. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να μπορεί να πάει στη Γερμανία ένας νεαρός πρόσφυγας απ' ότι ένας ηλικιωμένος που είναι σοβαρά άρρωστος; «Αυτό είναι το καθημερινό μας δίλημμα», λέει ο Κρις Μέλτσερ, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο FOCUS Online.

Ο οργανισμός συνέταξε τον κατάλογο της Mόριας κατόπιν αιτήματος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. Κανονικά, το προσωπικό λαμβάνει πάντα υπόψη αν είναι κάτι επείγον όταν προτείνει τους πρόσφυγες για τους υποδεχθούν άλλες χώρες. Στην περίπτωση του καταλόγου της Mόριας, ωστόσο, ήταν διαφορετικό. «Το γεγονός ότι έχουν ληφθεί υπόψη μόνο οικογένειες και νόμιμοι πρόσφυγες ήταν πράγματι επιθυμία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», τόνισε ο Μέλτσερ.

Ο ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης Γιόχεν Όλτμερ θεωρεί ότι, κατά την επιλογή των προσφύγων στην Μόρια, η ανάγκη προστασίας έπαιξε λιγότερο ρόλο απ΄ότι η εσωτερική και εξωτερική πολιτική. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται τώρα μόνο οικογένειες επειδή η είσοδος τους μπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα από εκείνη των νεαρών ανδρών. Και το γεγονός ότι επιτρέπεται να έρθουν μόνο νόμιμοι πρόσφυγες, οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει να θεωρηθεί ότι είναι μία χώρα που παραβλέπει ξανά τα κριτήρια της Συνθήκης του Δουβλίνου.»

Αλλά είναι δίκαιο εάν ολόκληρες ομάδες προσφύγων αποκλείονται από την είσοδό τους Γερμανία; «Όχι», λέει ο ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης του Βερολίνου, Χέρμπερτ Μπρίκερ. «Για τη Γερμανία αυτό είναι εύκολο. Η μάζα των απελπισμένων, που υποφέρουν από τις παρατεταμένες διαδικασίες ασύλου των ελληνικών αρχών, μένει πίσω». Αντ’ αυτού, ο Μπρίκερ ζητά να συμπεριληφθεί μια «ουσιαστική διανομή όλων των προσφύγων:ακόμη και όσοι βρίσκονται εδώ και χρόνια σε διαδικασία ασύλου».

Ο ερευνητής στο μεταναστευτικό θεωρεί επίσης ότι, η προτίμηση στις οικογένειες είναι μονόπλευρη. «Φυσικά, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι γενικά πιο ευάλωτα από άλλους πρόσφυγες. Αλλά ακόμη κι ένας άντρας που ταξιδεύει μόνος του μπορεί να είναι ευάλωτος, για παράδειγμα, εάν έχει προβλήματα υγείας».

Για τον Μπρίκερ, η επιλογή των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με βάση τα ανθρωπιστικά κριτήρια και τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν για κάθε πρόσφυγα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ