2020-09-25 22:41:02
Φωτογραφία για Συμπληρώνονται σήμερα 171 χρόνια από το θάνατο του Νικηταρά του Τουρκοφάγου
Σήμερα συμπληρώνονται 171 χρόνια από το θάνατο του οπλαρχηγού της Εθνεγερσίας του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου (1787-1849), που υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης και έγινε γνωστός ως: «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος»

Στη ζωή και την προσφορά του ήρωα οπλαρχηγού στον Αγώνα του 1821, αναφέρεται μ’ ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που σημειώνει:

«Σαν σήμερα το 1849 πέθανε ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο ήρωας της Εθνεγερσίας του 1821 και ανεψιός του Αρχιστράτηγου του Αγώνα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο λαός μας, αναγνωρίζοντας τη γενναιότητα και την πολεμική του δεινότητα του έδωσε το προσωνύμιου του «Τουρκοφάγου».

Ο Νικηταράς γεννήθηκε το 1782 στο χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης και ήταν γιος του κλέφτη Σταματέλου Τουρκολέκα και της Σοφίας Καρούτσου, η οποία ήταν αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας.


Ο πρωτεργάτης της Εθνεγερσίας ξεκίνησε τον αγώνα ήδη από την ηλικία των 11 χρονών όταν εντάχθηκε στην επαναστατική ομάδα του πατέρα του. Κατά τη διάρκεια της πολεμικής δράσης του συνεργάστηκε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον Γεώργιο Καραΐσκάκη. Διακρίθηκε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς (μετά το ευτυχές πέρας της οποίας αρνήθηκε να λάβει λάφυρα) και στη Μάχη του Αγιονορίου (26-28 Ιουλίου 1822), στην οποία αποτέλειωσε τα απομεινάρια της στρατιάς του Δράμαλη, δύο μέρες μετά την επική μάχη στα Δερβανάκια.

Το μόνο λάφυρο που καταδέχθηκε να πάρει ο θυελλώδης, άμεμπτος μαχητής ήταν μια πολυτελής σπάθα την οποία αργότερα δώρισε στον έρανο για την ενίσχυση του Μεσολογγίου.

Ο Νικηταράς γνώρισε την αχαριστία του σύγχρονου κράτους με την πικρή εμπειρία της φυλάκισής του, στην οποία κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία του. Πέθανε στον Πειραιά, πένης, αγέρωχος, υπέροχος Έλληνας.

Εμείς, οι κληρονόμοι της ελευθερίας που μας δώρισε ο ίδιος και όλοι οι αγωνιστές της ελευθερίας του Γένους κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ προ του ψυχικού μεγαλείου του».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ