2020-09-27 14:54:30
Φωτογραφία για ΗΠΑ - Έιμι Κόνι Μπάρετ: Ποια είναι η βαθιά θρησκευόμενη δικαστής που «ταράζει» τις ΗΠΑ
Ποια είναι η γυναίκα που θέλει ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ - Συντηρητική, κατά των αμβλώσεων και μόλις 48 χρονών η... αντικαταστάτρια της φεμινίστριας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η Έιμι Κόνι Μπάρετ φαίνεται πως είναι το φαβορί για να αντικαταστήσει τη δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο εννιαμελές Ανώτατο Δικαστηρίο των ΗΠΑ, καθώς η τελευταία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών την περασμένη εβδομάδα.

Η Μπάρετ, αποτελεί πρόταση του ίδιου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αν η πρότασή του επικρατήσει, θα είναι η νεότερη στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάβει το εν λόγω αξίωμα σε ηλικία 48 ετών. Μάλιστα, θα αποτελεί και το τρίτο πρόσωπο που θα έχει επιλέξει ο Τραμπ για το εννιαμελές Δικαστήριο.

Ποια είναι η Έιμι Κόνι Μπάρετ

Η Μπάρετ είναι μητέρα επτά παιδιών εκ των οποίων τα δύο είναι υιοθετημένα από την Αιτή ενώ ο μικρότερος γιος της έχει σύνδρομο Ντάουν. Ειναι θρησκευόμενη και συντηρητική, ενώ στο παρελθόν έχει δηλώσει σχετικά με την εκγυμοσύνη ότι «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη».


Τάσσεται κατά των εκτρώσεων και υπάρχουν ήδη επικρίσεις για το αν μια συντηρητική φιγούρα όπως η Μπάρετ είναι άξια να αντικαταστήσει τη φεμινίστρια Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως ήταν έτοιμος να την τοποθετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο από το 2018, μετά την συνταξιοδότηση του δικαστή Άντονι Κένεντι, ωστόσο, φέρεται να είχε πει ότι «την κρατούσε για μετά την απώλεια της Ρουθ».

Η Μπάρετ θεωρείται φαβορί για το αξίωμα, καθώς, όπως λέει πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, «θα ήταν μια σημαντική προσθήκη για το δικαστήριο, τόσο σε διανοητικό όσο και σε επίπεδο ενσυναίσθησης».

Το ζήτημα της βαθιάς καθολικής πίστης της Μπάρετ προβληματίζει τους επικριτές της υποψηφιότητάς της, που επισημαίνουν ότι μια αντίπαλος της άμβλωσης δεν μπορεί να πάρει αμερόληπτα αποφάσεις για το θέμα.

Το 2017, η δικαστής Μπάρετ έγινε διάσημη στους συντηρητικούς κύκλους, όταν Δημοκρατικοί βουλευτές έθεσαν ερωτήσεις για τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις και για το εάν αυτές θα επηρέαζαν το έργο της στο ομοσπονδιακό εφετείο.

Η 48χρονη Μπάρετ, ορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία. Η 48χρονη συντηρητική δικαστίνα είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.

Τραμπ: «Θα είσαι φανταστική»

«Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός (στο Ανώτατο Δικαστήριο) και είναι μια υπέροχη στιγμή», είπε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου έχοντας στο πλευρό του την δικαστή Μπάρετ κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης της πρότασής του χθες.

«Θα είσαι φανταστική», είπε ο Τραμπ στην Μπάρετ η οποία απάντησε «αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγαπώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση του προέδρου Τραμπ και θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να εγκριθεί ο διορισμός της Δικαστού Μπάρετ πριν τις εκλογές της 3ηςΝοεμβρίου. Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία των ΗΠΑ διορισμός Ανώτατου Δικαστή τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές.

Τρέχουν οι διαδικασίες

Η Μπάρετ ήδη από την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει άτυπες συναντήσεις με γερουσιαστές στο Καπιτώλιο, ξεκινώντας με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εξέταση της Μπάρετ από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπό την προεδρία του στενού συμμάχου του Τραμπ, γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ιστορικού και των προσόντων οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψηφίου.

Η Μπάρετ θα απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό της, την επαγγελματική της σταδιοδρομία και τα οικονομικά της. Έπειτα ακολουθεί δημόσια ακρόαση και τέλος ψηφοφορία της Επιτροπής για να σταλεί η διαδικασία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τον Γκράχαμ η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ