2020-09-29 12:15:10
Φωτογραφία για Νέο σεμινάριο ιστορίας τηλεόρασης και κινηματογράφου από την Μαρία Σβαρνιά στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula RasaΜήπως ήρθε η ώρα να… μπεις πιο βαθιά στον κόσμο του θεάματος;

 

Την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Ιστορία τηλεόρασης και κινηματογράφου» με καθηγήτρια την Μαρία Σβαρνιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!  

 

Γνωρίστε την καθηγήτρια μέσα από το παρακάτω βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=avGFE5zZ9-U&feature=emb_title

 

Λίγα λόγια για το μάθημα:

 

Ιστορία της τηλεόρασης«Η τηλεόραση δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει σε καμιά αγορά πάνω από έξι μήνες. Οι άνθρωποι σύντομα θα βαρεθούν να κοιτούν ένα ξύλινο κουτί κάθε βράδυ»  Darryl Zanuck (Αμερικανός παραγωγός, σε πρόβλεψή του το 1946). Πως ξεκίνησε η τηλεόραση; Ποια είναι η εξέλιξη της πορείας της μέσα στον χρόνο και ποια η επίδρασή της στο εκάστοτε τηλεοπτικό κοινό; Γνωρίζουμε τα είδη της τηλεόρασης; Τι μπορούμε να πούμε και να γράψουμε για αυτά;  Γνωρίζουμε ποια είναι τα πετυχημένα σήριαλ στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα; Ποιο είναι το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, ποιες οι προτιμήσεις και ποιες οι προσδοκίες του; Ποια είναι η τηλεόραση που θέλουμε; Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της τηλεόρασης θα δώσει απαντήσεις σε όποια ακόμα ερωτήματα προκύψουν. Με το πέρας των μαθημάτων οι σπουδαστές θα γνωρίζουν την ιστορία της τηλεόρασης ως μέσου ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, θα έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το πώς μια ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί και να γίνει επιτυχία στην τηλεόραση και θα έχουν αποκτήσει την ικανότητα να γράφουν τις δικές τους πετυχημένες τηλεοπτικές ιστορίες.

 

Ιστορία του κινηματογράφου

«Μια σπουδαία ιστορία είναι σαν την ζωή, χωρίς τα βαρετά μέρη» Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πως ξεκίνησε ο κινηματογράφος; Ποια είναι η εξέλιξη της πορείας του μέσα στον χρόνο και ποιές οι διαφορετικές ιστορίες που μας αφηγείται; Γνωρίζουμε ποιες είναι οι σημαντικές ταινίες και γιατί θεωρούνται σημαντικές; Ποια είναι η εικόνα της μεγάλης οθόνης στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ελλάδα; Ποια βιβλιογραφία πρέπει να μελετήσουμε και ποιες ταινίες να παρακολουθήσουμε, ώστε να κατανοήσουμε και να μπορούμε να αναλύσουμε αυτήν την μορφή της τέχνης; Πως παρουσιάζονται οι εναλλακτικές θεματολογίες όπως η εκπροσώπηση των LGBTQI κοινοτήτων, η θέση της γυναίκας, η παρουσίαση του μυστηρίου, του φανταστικού και του μακάβριου μέσα από τον κινηματογράφο; Μπορούμε να είμαστε φορείς πετυχημένων ιδεών ώστε να γράψουμε τις δικές μας ιστορίες, που να απευθύνονται σε ευρύ κοινό; Το παρόν σεμινάριο καλείται να απαντήσει σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, μέσω της γόνιμης συζήτησης, της διάδρασης, της γνωριμίας με σημαντικές ταινίες, της μελέτης επιλεγμένης βιβλιογραφίας και της επίλυσης των ερωτημάτων που θα προκύψουν κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι σπουδαστές θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον κινηματογράφο στο εξωτερικό και την Ελλάδα, θα έχουν αποκτήσει γνώσεις όσον αφορά στην ιστορία του, θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη του, θα είναι σε θέση να αναλύουν σημαντικά κοινωνικά θέματα μέσα από την κινηματογραφική ανάδειξή τους και θα έχουν την ευχέρεια να σχηματοποιούν νέες και επιτυχημένες ιδέες.

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

 

Ιστορία της τηλεόρασης

Η τηλεόραση στις Η.Π.Α. και την Μεγάλη Βρετανία. Το sitcom και η κωμωδία Η σαπουνόπερα. Το δράμα και οι μίνι σειρές. Άλλα είδη τηλεόρασης. Η τηλεόραση στην Ελλάδα: από την δεκαετία του ‘60 στην ιδιωτική τηλεόραση. Η τηλεόραση στην Ελλάδα:  η ιδιωτική τηλεόραση α’ μέρος. Η τηλεόραση στην Ελλάδα:  η ιδιωτική τηλεόραση β’ μέρος. Τα ελληνικά σήριαλ α’ μέρος. Τα ελληνικά σήριαλ β’ μέρος. Η κοινωνική επίδραση της τηλεόρασης. Το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό.

 

Ιστορία του κινηματογράφου

Κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική ιστορία του κινηματογράφου. Η ιστορία του κινηματογράφου ως είδους τέχνης. Η κινηματογραφική βιομηχανία του Hollywood. Τα αμερικάνικα είδη του κινηματογράφου. Οι μεγάλοι σκηνοθέτες. Το film noir. Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το φανταστικό, το μυστήριο και το μακάβριο. Κινηματογράφος και LGBTQI κοινότητες. Η παρουσία της γυναίκας στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Βρετανικός και ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Ο Ιταλικός Νεορεαλισμός. Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος α’ μέρος. Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος β’ μέρος. Κινηματογράφος και μουσική. Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος. Η κοινωνική σημασία και η επίδραση του ελληνικού κινηματογράφου στο

σύγχρονο άνθρωπο.

 

Το σεμινάριο ξεκινάει την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020 και αποτελείται από 32 δίωρα μαθήματα. 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Παρασκευή 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr

 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ:https://tabula.gr/NEW/?page_id=16110Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ