2020-09-29 23:52:23
Φωτογραφία για Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η τουρκική ανάμειξη απειλεί να προκαλέσει ανάφλεξη - Τι θα κάνει η Ρωσία
Η Ρωσία διαπιστώνει μια «ευρείας κλίμακας επιδείνωση» της διένεξης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Η κατάρριψη του αρμενικού μαχητικού SU-25 περιπλέκει την κατάσταση

Περιπλέκει τη σύρραξη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ η ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Οι συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή από την Κυριακή και τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν μιλούν για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων άμαχοι.

Αρμενικές και αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για πυρά εναντίον μεθοριακών θέσεων και οικισμών αμάχων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ρωσία διαπιστώνει μια «ευρείας κλίμακας επιδείνωση» της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Βλέπουμε ήδη, δυστυχώς, μια τέτοια ευρείας κλίμακας επιδείνωση αυτής της διένεξης» δήλωσε η Ζαχάροβα.


Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία.

Η Τουρκία διέψευσε ότι κατέρριψε το στρατιωτικό αεροσκάφος. «Η Αρμενία όφειλε να αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέχει αντί να καταφεύγει σε αυτή την φτηνή προπαγάνδα», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Ατούν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του Γερεβάν.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τραβήξει το... αυτί του Ερντογάν για τη συνεχιζόμενη ένταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, διά του εκπροσώπου του, το Κρεμλίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διευθέτησης της διένεξης.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει συνεχείς επαφές με το Ερεβάν, το Μπακού και την Άγκυρα, ενώ παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ δήλωσε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Την πιθανότητα συνομιλιών απέρριψε και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (τη δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών). Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και «δόθηκε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη του τερματισμού των εχθροπραξιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές και της λήψης μέτρων με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Εκεχειρία και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ζήτησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ