2020-10-01 14:35:44
Φωτογραφία για Ακάρ: Την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου ζητάει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
Την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου ζήτησε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας την Πέμπτη -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Τουρκο-Βρετανικής Κατανόησης (CBT), με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστρεψε τα πυρά του κατά Ελλάδας και Κύπρου, κατηγορώντας τες για «μονόπλευρες διεκδικήσεις» στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. H Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως στο νησί Καστελόριζο που ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 km από την Τουρκία απέστειλε στρατιώτες εκεί» δήλωσε ο Ακάρ, επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα περί απόστασης του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα «Γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου με τον ισχυρισμός της Ελλάδας πως το Καστελόριζο, που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων
. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ μια ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη συμμετοχή της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε. «Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία. Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος. Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ. Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα» δήλωσε προκλητικά.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ