2020-10-01 15:17:14
Φωτογραφία για Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους από πιθανή μετάδοση του ιού και να τους στηρίζουμε ψυχολογικά

 

Στις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και της επακόλουθης νόσου Covid-19, στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία αποτέλεσαν -τόσο όταν εμφανίστηκε ο ιός όσο και τώρα που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη- την ηλικιακή εκείνη κατηγορία που υπέστη τις πιο σοβαρές συνέπειες, σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, εστιάζει η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων που εορτάζεται σήμερα.

   Αποτελώντας την πλέον ευπαθή ομάδα, λόγω των νοσημάτων που συχνά συνυπάρχουν με το γήρας, τα ηλικιωμένα άτομα ήταν τα πρώτα που έπρεπε να προστατευθούν, καθώς ο κίνδυνος να νοσήσουν αλλά και να χάσουν τη ζωή τους ήταν και παραμένει πολύ υψηλός, αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία

. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προσθέτει, οι εφιαλτικοί αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας η λήψη, έγκαιρα, των προστατευτικών μέτρων κατάργησης του επισκεπτηρίου απέδωσε εξαιρετικά και δεν είχαμε ιδιαίτερα κρούσματα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

   Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν βαθιά από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ο κοροναϊός και οι συνέπειές του ανέτρεψαν τη ρουτίνα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, στερώντας τους απλές καθημερινές συνήθειες, οδηγώντας τους στην απομόνωση και την απέραντη μοναξιά. Το γεγονός μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι, σε σημαντικό βαθμό, δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, έχει ως αποτέλεσμα η επαφή με τα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντός τους να είναι μόνο τηλεφωνική ή εξ αποστάσεως.

   «Η απομόνωση, η απομάκρυνση από την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα, η αδυναμία της αυτοεξυπηρέτησης, ο κίνδυνος της μόλυνσης, το ενδεχόμενο απώλειας προσφιλών προσώπων, ο φόβος μήπως και οι ίδιοι "φύγουν", είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, απειλητικό για τη ζωή των ηλικιωμένων. Το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν δημιουργούν σε πολλούς σωματικά και λειτουργικά προβλήματα και δυσκολεύουν τον ήδη βεβαρυμένο οργανισμό τους. Πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από κατάθλιψη και τείνουν να σωματοποιούν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν», αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία.

   Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, απευθύνει μήνυμα προς όλους τους ηλικιωμένους, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, να φορούν απαραίτητα μάσκα, να κρατούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους από επικίνδυνες επαφές και συναναστροφές και να παρακινούν τα άτομα του περιβάλλοντός τους να κάνουν το ίδιο.

   Εφιστά την προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που τους απασχολούν, αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους.

   Σημειώνει ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο του γενικού περιορισμού επιβάλλεται στα άτομα της τρίτης ηλικίας ιδιαίτερα, η ήπια σωματική δραστηριότητα και άσκηση στο σπίτι ή με ιδιαίτερη προσοχή σε φυσικό περιβάλλον, καθώς επίσης η συνεχής ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες και χόμπι. «Ζητούμενο είναι η διατήρηση σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας και η αποφυγή της απομόνωσης και αδράνειας».

   Από την άλλη πλευρά, τονίζει, όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους από πιθανή μετάδοση του ιού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις. «Τα πρόσφατα σοβαρά κρούσματα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οφείλονται σε αμέλεια συγγενών ή και φροντιστών τους», καταλήγει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

 

Ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη για συντροφιά και ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων

Να προστατεύσουμε και να υποστηρίξουμε συναισθηματικά και ψυχολογικά τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού, αναφέρει στο μήνυμα του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis.

   Με στόχο να παρέχει υποστήριξη σε άτομα της τρίτης ηλικίας, η ομάδα του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία έχει θέσει σε λειτουργία τη γραμμή φιλίας 210-6101300. Στην τηλεφωνική γραμμή μπορούν να καλούν άτομα 65 ετών και άνω που αισθάνονται μοναξιά ή/ και είναι κοινωνικά αποκλεισμένα. Η γραμμή φιλίας 210-6101300 λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, 11 πμ-2 μμ και η χρέωση είναι αστική και όλες οι κλήσεις είναι ανώνυμες.

   Σε μία περίοδο που τα άτομα τρίτης ηλικίας βιώνουν καθημερινά τον φόβο της έκθεσης στον νέο κορονοϊό και την ανησυχία για την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επιδεινώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Παράλληλα, οι κοινωνικές επαφές και οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Το μέγεθος του προβλήματος είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, όπου το 24% περίπου των ηλικιωμένων (552.000, περίπου, άτομα) ζουν μόνοι τους, αναφέρει το Ινστιτούτο Prolepsis.

   «Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω του κοροναϊού, πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας των ηλικιωμένων. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι και πολλά αγαπημένα μας πρόσωπα που βιώνουν ακόμα πιο έντονα τη μοναξιά. Ας δείξουμε έμπρακτα και με τον πιο απλό τρόπο ότι δεν είναι μόνοι. Με την τηλεφωνική επικοινωνία ή και με τη χρήση της τεχνολογίας, που μάς δίνει σήμερα πολλές δυνατότητες, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά. Αρκεί να προσφέρουμε λίγα λεπτά από τον χρόνο μας για να ζεστάνουμε την καρδιά τους», αναφέρει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ