2020-10-02 17:31:27
Φωτογραφία για “Στραβό ξύπνημα” για Ερντογάν: Πώς αντιδρά η τουρκική λίρα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Η Ευρώπη δεν έριξε σωσίβιο τελικά στη λίρα, καθώς η εικόνα που δίνουν μέχρι στιγμής οι αγορές συναλλάγματος για το τουρκικό νόμισμα παραμένει ζοφερή.

Η λίρα υποχωρούσε χθες καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέρχονταν στην σύνοδο, αλλά το κλείσιμο των αγορών στην Τουρκία άφησε παγωμένη την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολάριο λίγο κάτω από το 7,74 λίρες για ένα αμερικανικό νόμισμα.

Οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές ήταν επίσης υποτονική, όπως φαίνεται από τις πράξεις που έγιναν στο τουρκικό νόμισμα.

Κινητικότητα άρχισε να εμφανίζεται από τις 3:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές ισοφαρίστηκε από αντίστοιχες πωλήσεις δολαρίων – προφανώς από τις τουρκικές αρχές – και το άνοιγμα των αγορών στην Τουρκία βρήκε την ισοτιμία στο ίδιο επίπεδο, λίγο κάτω από το 7,74.

Και τότε άνοιξε η αγορά στην Τουρκία Το άνοιγμα των αγορών στην Τουρκία, ωστόσο επανέφερε ένα γνώριμο μοτίβο τις τελευταίες μέρες.


Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο άρχισε να ξεφεύγει ψηλότερα (άρα η αξία του νομίσματος υποχωρεί χαμηλότερα), καθώς άρχισαν να καταγράφονται οι αθρόες πωλήσεις λίρας/αγοράς δολαρίων εντός της χώρας.

Παρά τα πρόσφατα μέτρα που έκαναν τις τουρκικές καταθέσεις σε λίρες ουσιαστικά αφορολόγητες ενώ διατηρούν το φόρο στις δολαριακές καταθέσεις των Τούρκων, οι πολίτες φαίνεται ότι συνεχίζουν να προτιμούν την ασφάλεια του δολαρίου για τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών τους και τα αποθεματικά των επιχειρήσεων τους.

Η ισοτιμία λίγο μετά τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας επιδεινώθηκε γρήγορα στο 7,7748, μια επιδείνωση 0,5% στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών στην Τουρκία, ξεπερνώντας το χειρότερο σημείο που είχε πριν τη σύνοδο κορυφής και προκαλώντας εκ νέου την κεντρική τράπεζα του Ερντογάν να παρέμβει με πωλήσεις δολαρίων.

Ο πόλεμος Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν, η ηχηρή στήριξη-εμπλοκή του καθεστώτος Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η κάλυψη που έχει αυτός ο πόλεμος στα τουρκικά μέσα, φαίνεται πως αποτελεί πηγή ανασφάλειας για τους τούρκους πολίτες που παραμένουν σε φάση προετοιμασίας για την αστάθεια που αισθάνονται ότι έρχεται, και συνεχίζουν να ξεφορτώνονται το τουρκικό νόμισμα το οποίο εξακολουθεί να το “τρώει ο πληθωρισμός”.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις πρώτες ενδείξεις από την αγορά συναλλάγματος, ακόμα και η “ήπια αυστηρότητα” των Ευρωπαίων δεν στάθηκε ικανή να δώσει στη λίρα, την τουρκική οικονομία αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν τη σταθεροποίηση που έχει ζωτική ανάγκη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ