2020-10-02 20:40:15
Φωτογραφία για Πώς η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα και είναι ...Covid-Free - Oι ειδικοί εξηγούν
Τρεις καθηγητές του ΑΠΘ και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής εξηγούν πώς η Θεσσαλονίκη… πολέμησε μέχρι στιγμής τον κορονοϊό

Σχεδόν οχτώ μήνες μετά την καταγραφή του ΄ασθενούς μηδέν’ στη Θεσσαλονίκη, και έχοντας μεσολαβήσει καραντίνα, κλείσιμο της νέας Παραλίας, συστάσεις Χαρδαλιά για τοπικό lockdown μετά τον Δεκαπενταύγουστο όταν η κάθοδος των Βαλκάνιων παραθεριστών αναζωπύρωνε το νέο κύμα κορονοϊού, η πόλη δείχνει να κερδίζει το στοίχημα σε αντίθεση με τη Αττική, καταγράφοντας καθημερινά μονοψήφιο νούμερο κρουσμάτων.

 «Από την επόμενη μέρα κιόλας που ταυτοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα στην πόλη και στη χώρα, στις 26 Φεβρουαρίου, ‘τρέχαμε’ να κάνουμε ενέργειες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου όταν και άρχισαν να έρχονται και οι πρώτες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στον δήμο.

Έκτοτε συνεχίζουμε να ‘μαστε σχεδόν δώδεκα μέρες μπροστά από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, παίρνοντας συνεχώς προληπτικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού» είπε στο ethnos ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος.


Ενδεικτικό είναι ότι καθημερινά ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων και στις 4 ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης δεν ξεπερνά τους 10.

Σαρηγιάννης: Ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι πιο ομοιογενής σε σχέση με αυτόν της Αθήνας

«Δεν είναι ότι εμείς τα κάναμε όλα καλά και οι Αθηναίοι τα κάνουν λάθος» ξεκαθαρίζει από την πλευρά της η Γεωργία Γκιούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και αναπλ. Συνντονίστρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου που σήκωσε μεγάλο βάρος για τη διάγνωση και τον εντοπισμό πιθανόν κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Κοινωνικοί, οικονομικοί αλλά και λόγοι γεωγραφίας ευνόησαν τη Θεσσαλονίκη, υψώνοντας ασπίδα προστασίας στη μετάδοση του ιού εξηγούν οι επιστήμονες. «Κοινωνικά ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι πιο ομοιογενής σε σχέση με αυτόν της Αθήνας που ζουν τουλάχιστον 4,5 εκατ. κάτοικοι.

 Είναι μικρότερο το μέγεθός της που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολη η διαχείρισή της. Αντίθετα στην Αθήνα είναι πιο ανομοιογενής και κοινωνικά και οικονομικά και πληροφοριακά, στο πως δηλαδή περνάει η πληροφορία σχετικά με τον ιό. Οπότε είναι πολύ φυσιολογικό να μην υπάρχει μεγάλη τήρηση των μέτρων προστασίας, εξηγεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής. του ΑΠΘ ο οποίος τρέχει το υπολογιστικό μοντέλο για την πανδημία στο πλαίσιο του Εργαστηρίου του.

Γκιούλα: Δεν συνωστίζονται μετανάστες σε πλατείες όπως στην Αθήνα

Πέρα από τον παράγοντα «πληθυσμός» που είναι πολύ μεγαλύτερος στην Αττική, τα πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς (τραμ, μετρό, ηλεκτρικός) που διαθέτει η πρωτεύουσα ευνόησαν εν πολλοίς στην υπερμετάδοση του ιού. «Δεν έχουμε τέτοια μέσα μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, ούτε ο κόσμος είναι εκτεθειμένος πολλές ώρες σε τέτοιο συγχρωτισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα προβλήματα με αυτά της Αθήνας, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αρκετών πρωτευουσών όπως είναι το Λονδίνο, και το Παρίσι» σημείωσε η κυρία Γκιούλα, προσθέτοντας ότι η έλλειψη του φαινομένου να συνωστίζονται μετανάστες σε πλατείες στη Θεσσαλονίκη όπως συμβαίνει στην Αθήνα, (π.χ. πλατεία Κουμουνδούρου) συνέβαλε σημαντικά στο να περιοριστούν τα κρούσματα. Ακόμη όμως και όταν η κατάσταση πήγε να ξεφύγει στα μέσα Αυγούστου όπου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε σταθερά διπλάσια νούμερα η ‘φωτιά’ έσβησε γρήγορα, παίρνοντας περιοριστικά μέτρα η Πολιτεία σε Χαλκιδική, Πιερία, Βρασνά και Ασπροβάλτα.

 Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, διαπιστώθηκε γρήγορα ότι όλα ήταν εξωγενή και ότι δεν αναπαράγεται στην κοινότητα της συμπρωτεύουσας.

Έκλεισαν τα σύνορα και η Χαλκιδική γρήγορα

Ο μηχανισμός λειτούργησε ως εξής, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη: Ήρθαν οι Βαλκάνιοι για διακοπές, αυτό δημιούργησε διασπορά του ιού στη Χαλκιδική, η οποία μεταφέρθηκε από ασυμπτωματικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη. Λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού δημιουργήθηκε τις πρώτες δέκα μέρες του Αυγούστου στην πόλη επιπολασμός.

«Αντιδράσαμε γρήγορα, κλείνοντας τα σύνορα στον Προμαχώνα και απαγορεύοντας την είσοδο στους Βαλκάνιους. Αυτό βοήθησε να σβήσει γρήγορα η φωτιά που πήγε να ανάψει» τόνισαν και οι δύο καθηγητές του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη οι περισσότεροι από 20 θάνατοι ηλικιωμένων που καταγράφηκαν σε δύο γηροκομεία της πόλης ξεκληρίζοντας τα, όταν εργαζόμενος της δομής προσβλήθηκε από τον ιό από συγγενικό του πρόσωπο που είχε μεταβεί σε συναυλία της Χαλκιδικής, λειτούργησαν αποτρεπτικά γενικότερα.

«Κατάλαβαν οι Θεσσαλονικείς ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και χρειάζεται επαγρύπνηση, να προσέχουν τον πατέρα τους, τη μητέρα τους και αυτό άρχισε να περνάει στο κομμάτι το συναισθηματικό. Είναι φανερό ότι πήραμε το μάθημα από τις αρχές του Σεπτέμβρη το οποίο λειτούργησε πάρα πολύ καλά στο θυμικό της πόλης» συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Αηδονόπουλος: Φιλοξενία μεταναστών από τα νησιά μόνο με τεστ COVID ή 14ημέρη καραντίνα

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, δεν έγιναν και μεγάλες συναυλιακές εκδηλώσεις που να βοηθήσουν τη διασπορά στην κοινότητα παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος. Πολύ προσεχτική αποδείχτηκε μέχρι στιγμής η Θεσσαλονίκη και στη διαχείριση του προσφυγικού.

 «Από τον Απρίλιο δεν δεχόμασταν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ΚΥΤ των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου χωρίς να προσκομίσουν τεστ κορονοϊού. Ακόμη όμως και όσοι έφταναν χωρίς τεστ, έμπαιναν σε μια οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών την οποία τήρησαν ευλαβικά. Και μεις ως δήμος αναλαμβάναμε την τροφοδοσία τους με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης». Μεγάλη βαρύτητα, όπως είπε ο κ. Αηδονόπουλος δόθηκε και στο υπνωτήριο αστέγων (όπου οι άνθρωποι τριγυρνούσαν όλη την μέρα στο δρόμο αλλά και στις υπόλοιπες δομές). Για αυτό και δεν έχουμε φωλιές που να διασπείρουν τον κορονοϊό στην πολή».

Καραπάντσιος: Ύφεση του κορονοϊού δείχνουν και τα λύματα της πόλης

Τον περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων στην πόλη επιβεβαίωσε πρόσφατα και η χαμηλή συγκέντρωση υιικού φορτίου που βρέθηκε στα λύματα. «Οι συγκεντρώσεις παραμένουν επίμονα χαμηλά και είναι σημαντικό ότι δεν καταγράφεται αυξητική τάση. Είναι μια έκπληξη. Με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα δεν χωρίζονται με στεγανά σύνορα. δεν θα περιμέναμε να υπάρχει αυτή η δυναμική διαφορά. Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα περιμέναμε αναλογικά με την Αθήνα να ανεβαινει και η Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Θοδωρής Καραπάντσιος, καθηγητής τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ομάδας της διεπιστημονικής ομάδας η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο.

Ο κόσμος δεν είναι χαλαρός όπως στο πρώτο κύμα

Ωστόσο, παρά το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων οι επιστήμονες καλούν την τοπική κοινωνία να μην εφησυχάζει, υπογραμμίζοντας ότι. ο κόσμος πρέπει να μείνει σε εγρήγορση, τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας. «Σε επίπεδο αντίληψης του προβλήματος τότε ήταν χειρότερη η κατανόηση από ότι είναι τώρα. Στην αρχή της πανδημίας ο κόσμος ήταν πιο χαλαρός ενώ είχε ανοίξει και ένας κοινωνικός διάλογος για το αν έπρεπε να κλείσει η Νέα Παραλία ή όχι. Τότε ήταν πιο χαλαρός ο κόσμος. Αυτό δεν υπάρχει πλέον στην Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ πιο έντονο στην Αθήνα. Δεν κατανοούν το πρόβλημα και συμβαίνει αυτό που γίνονταν πριν λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή Έθνος
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ