2020-10-03 08:25:57
Φωτογραφία για Γιατί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο - Ανάλυση
Η Τουρκία πάντα - ή τουλάχιστον προσπαθεί να κάνει - αυτό που λέει θα κάνει. Οι ισχυρισμοί της δεν είναι μια τακτική διαπραγμάτευσης και ο Ερντογάν δεν έχει τίποτα να χάσει πια

Σχετικές ιστορίεςΠρωθυπουργός Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η αμφιλεγόμενη απόφαση των ΗΠΑ «προσωρινά και εν μέρει» άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Ο Ερντογάν και το Στρατηγικό Λάθος της Ουάσινγκτον

Διαπραγματεύσεις Κύπρου: Νέα Πρωτοβουλία - Νέα Αποτυχία;

Τα τελικά συμπεράσματα της ΕΕ για τις τουρκικές σχέσεις ικανοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο

Η ΕΕ, και αυτό που θεωρείται ευρέως ως «η Δύση», αρνείται απλώς να μάθει από τα λάθη της. Τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ φέρνουν μόνο τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά. Και εδώ είναι ο λόγος.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το πρωί ήταν μια διπλωματική ήττα για την Ελλάδα και την Κύπρο και, φυσικά, για την ΕΕ. Η ΕΕ ανέβαλε για άλλη μια φορά οποιαδήποτε ενέργεια κατά της τουρκικής επιθετικότητας για το μέλλον. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν τα κότσια να γράψουν ακόμη και τη λέξη «κυρώσεις» και έγραψαν αόριστα «όλα τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει».

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δηλώσουν ότι είναι «ικανοποιημένοι» με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά το έκαναν κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν τη διπλωματική ήττα σε θρίαμβο και καθώς προσπαθούν να σώσουν κάποιο πρόσωπο εναντίον της Τουρκίας. Ο στόχος τους, ειδικά η Κύπρος », αρχικά ήταν να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Άγκυρα και τώρα χαίρονται που η ΕΕ αναφέρει μόνο το προφανές, ότι είναι απαράδεκτο για την Τουρκία να κάνει τέτοια« κακά »πράγματα Η Αθήνα ήταν λίγο στριμωγμένη από το γεγονός ότι η Τουρκία προσποιείται ότι είναι υπέρ του διαλόγου, καθώς πρόκειται να αρχίσουν οι αδιάκοπες, ελληνοτουρκικές προκαταρκτικές συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν, άρα βέτο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία ως μέσο ώθησης σκληρότερη θέση εκ μέρους της ΕΕ κατά της Άγκυρας, δεν ήταν επιλογή αυτή τη στιγμή.

Η Λευκωσία, από την άλλη πλευρά, παραμένει ψηλή και στεγνή για άλλη μια φορά καθώς οι παραβιάσεις της ΑΟΖ της συνεχίζονται, ενώ η ΕΕ καλεί απλώς την Τουρκία να… συμπεριφέρεται. Η Κύπρος υπέκυψε στην τεράστια πίεση που άσκησε η ευρωπαϊκή «οικογένεια» της.

Αλλά η ΕΕ απέδειξε, για άλλη μια φορά, γιατί δεν θα ληφθεί ποτέ σοβαρά υπόψη από τη διεθνή κοινότητα σε μη οικονομικά ζητήματα και γιατί το όλο «όνειρο» ορισμένων πολιτικών κύκλων για την πολιτική «ολοκλήρωση» και τις λεγόμενες «Ηνωμένες Πολιτείες της Η Ευρώπη »δεν είναι απολύτως πουθενά στον ορίζοντα. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη αρνήθηκε να κάνει τίποτα για να υποστηρίξει, έστω και διπλωματικά, ένα κράτος μέλος του οποίου τα δικαιώματα –όσο και τα δικαιώματα της ΕΕ– παραβιάζονται σαφώς.

Ακόμα χειρότερα, έθεσε το ζήτημα ενός τρίτου κράτους, εκείνου της Λευκορωσίας, υψηλότερο στην ημερήσια διάταξη και τις προτεραιότητές του, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το όλο ζήτημα υπάρχει αυστηρά εσωτερική υπόθεση αυτής της χώρας και δεν θέτει κανένα, τουλάχιστον, άμεση και σοβαρή απειλή για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όχι τουλάχιστον οποιαδήποτε μεγαλύτερη απειλή από αυτήν που δημιουργείται π.χ. πριν από πέντε χρόνια.

Κανείς δεν λέει ότι ο Αλέξανδρος Λουκασένκο δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, το επιχείρημα ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιταχθεί αυστηρά και ενεργά σε ηγέτες που κακομεταχειρίζονται τους δικούς τους ανθρώπους και κυβερνούν τη χώρα τους με αντιδημοκρατικούς τρόπους, είναι αδύναμος, καθώς η ΕΕ προφανώς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται καθόλου για το μη δημοκρατικό αυταρχικό καθεστώς που έχει καθιερώσει ο Ερντογάν Τουρκία.

Γιατί μια ελληνοτουρκική σύγκρουση είναι τώρα πιο κοντά από πριν

Η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα και την Κύπρο πράγματα που ξέρει ότι κανένας Έλληνας πολιτικός δεν θα τολμήσει ποτέ να σκεφτεί να δώσει. Οι Τούρκοι υπουργοί, που δεν νοιάζονται κάποιοι εξτρεμιστές χαμηλής ζωής, μιλούν για νησιά που η Ελλάδα «καταλαμβάνει παράνομα» και στην ίδια πρόταση ζητούν την αποστρατικοποίησή τους. Είναι σαν ένας διαρρήκτης που θέλει να μπει στο σπίτι σας, να σας παραπονιέται για το Pitbull και το σύστημα συναγερμών που έχετε εγκαταστήσει, γιατί δυσκολεύουν τη δουλειά του

Οι τουρκικές αξιώσεις δεν είναι μια τακτική διαπραγμάτευσης, όπως το να ζητάς 10 αν θέλεις να πάρεις 7. Θέλουν όλα όσα ισχυρίζονται. Εξάλλου, έκαψαν τις γέφυρες πίσω τους, καθώς ο τρόπος με τον οποίο υπέβαλαν αυτούς τους ισχυρισμούς στον τουρκικό λαό δεν τους αφήνει περιθώρια να υποχωρήσουν διπλωματικά σε κάτι λιγότερο από αυτό που έχουν υποσχεθεί.

Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που αυξάνεται η εσωτερική πίεση λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, κάνοντας τον Ερντογάν απελπισμένο για μια νίκη που θα μετατρέψει τις ψυχολογικές και κοινωνικές εντάσεις προς όφελός του. Δεν έχει τίποτα να χάσει πια, γι 'αυτό είναι «διπλό ή τίποτα».

Του Παναγιώτη Α. Καραμπελά *
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ