2020-10-04 12:49:13
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι κενές στην Αθήνα - Το σχέδιο αν «φρακάρουν»
copyright: APimages

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία από τη ταχύτατη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών

Γεμίζουν σιγά σιγά οι κλίνες ΜΕΘ covid-19 στα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού καθημερινά αυξάνονται οι συμπολίτες μας που νοσούν βαριά από κορονοϊό. Άλλωστε με βάση την τελευταία καταγραφή, συνολικά σε όλη τη χώρα 85 ασθενείς νοσηλεύονται στις εντατικές με βαριά συμπτώματα.

Οι κλίνες ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι συνολικά 110, εκ των οποίων οι 82 βρίσκονται στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Σε αυτά, με βάση πληροφορίες του ethnos.gr, σήμερα είναι κενό το 43%. Γεγονός που σημαίνει πως πιθανώς για τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην περίπτωση που χρειασθούν κι άλλοι ασθενείς να νοσηλευτούν.

Στην περίπτωση όμως που υπάρξει δραματική αύξηση των σοβαρών περιστατικών, το σχέδιο που υπάρχει είναι να μετακινηθούν οι πάσχοντες με άλλα νοσήματα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι κλίνες ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων να μπορούν να νοσηλεύσουν μόνο περιστατικά covid-19.


Οι φόβοι

Όμως οι φόβοι των ειδικών αλλά και των Αρχών είναι μήπως σε λίγες εβδομάδες και κυρίως προς το τέλος του μήνα, υπάρξει έκρηξη περιστατικών κορονοϊού. Κάτι που άλλωστε είπε εμφατικά και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κάτι που σχετίζεται όμως και με τον καιρό, αφού όταν πέφτει η θερμοκρασία οι πολίτες συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, όπου η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή.

Όπως σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Το δεύτερο κύμα στο βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται πλέον σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταδιακά θα επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε χώρους οι οποίοι είναι πιο ζεστοί όπου η μετάδοση του ιού γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς το τέλος του Οκτωβρίου».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ