2020-10-05 20:54:42
Φωτογραφία για Αζερμπαϊτζάν: Η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική δημόσια τηλεόραση, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού επιτεύχθηκε προηγουμένως κατάπαυση του πυρός.

«Η Τουρκία πρέπει αναμφίβολα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσεχή ειρηνευτική διαδικασία. Ασφαλώς θα ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Οι συγκρούσεις δεν θα συνεχίζονται επ’ άπειρον, οπότε όσο γρηγορότερα (σ.σ. ξεκινήσει η διαδικασία) τόσο το καλύτερο», είπε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον περιοχών όπου κατοικούν άμαχοι, ενώ συνεχίζονται για ένατη ημέρα οι συγκρούσεις, με τα θύματα να ανέρχονται σε εκατοντάδες. Η Τουρκία έχει καταδικάσει την αρμενική κατοχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως την αποκαλεί, και υποσχέθηκε ότι θα στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.


Μολονότι τόσο η Άγκυρα όσο και το Μπακού διαψεύδουν ότι οι Τούρκοι έχουν αναμιχθεί στις συγκρούσεις, ο Αλίεφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι τα προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) της Τουρκίας δείχνουν τις δυνατότητες της χώρας και βοηθούν να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων στις ζώνες των συγκρούσεων.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Αλίεφ υποστήριξε ότι οι αζέρικες δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πολλές περιοχές από τους Αρμένιους. Πρόσθεσε ότι η Αρμενία προσπαθεί να σύρει τη Ρωσία στον πόλεμο, εξαπολύοντας επίθεση σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

«Αρμένιοι ζουν στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αρμένικο λαό. Ο αρμένικος λαός είναι όμηρος της εξουσίας του», είπε, λέγοντας ότι οι δύο λαοί θα ζήσουν μαζί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν τερματιστεί η αρμενική πολιτική κατοχής.

Αναφερόμενος ωστόσο στην πιθανή εκεχειρία, είπε ότι θα καταστεί δυνατή μόνο εφόσον το Αζερμπαϊτζάν λάβει διεθνείς εγγυήσεις και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Αρμενία για την απόσυρση των δυνάμεών της. «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη καμίας άλλης χώρας, όμως αυτό που είναι δικό μας πρέπει να παραμείνει δικό μας», είπε. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ