2020-10-05 22:57:35
Φωτογραφία για Ρωσία - Χερσόνησος της Καμτσάτκα: Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή με χιλιάδες νεκρά ζώα
Τεράστια οικολογική ρύπανση προβληματίζει τις Αρχές της Ρωσίας - Συμπτώματα δηλητηρίασης για όσους κολυμπούν - Σε κίνδυνο ένα από τα φυσικα τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Η ρύπανση που παρατηρήθηκε στις ακτές της Χερσονήσου της Καμτσάκα, όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι παραλίες σε έκταση πολλών χιλιομέτρων γέμισαν με χιλιάδες νεκρά θαλάσσια ζώα, προβληματίζει τις ρωσικές αρχές που έδωσαν εντολή να διερευνηθούν τα αίτια της, ενώ η οικολογική οργάνωση Greenpeace την χαρακτηρίζει ως «οικολογική καταστροφή».

Ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων Ντμίτυρι Κομπίλκιν δήλωσε σήμερα ότι οι αναλύσεις που έχουν γίνει σε δείγματα νερού που ελήφθησαν από τις ακτές της Χερσονήσου της Καμτσάτκας που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, δείχνουν να μην έχει προκληθεί από ανθρώπινη παρέμβαση καθώς δεν βρέθηκαν πετρελαιοειδή ούτε στο νερό της θάλασσας ούτε στα δείγματα εδάφους της ξηράς.


Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε σήμερα ότι ομάδα της εντόπισε νέες κηλίδες αγνώστου προελεύσεως στους κόλπους της χερσονήσου σε απόσταση 20-50 χιλιομέτρων νότια της παραλίας Χαλακτίρσκι, μια εκ των οποίων κινείται νοτίως της Χερσονήσου της Καμτσάτκα προς την περιοχή των «Ηφαιστείων της Καμτσάτσκα» που συγκαταλέγονται στα φυσικά τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι παρατηρήσεις πραγματοποιούνται από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

«Σε διάφορες τοποθεσίες παρατηρήσαμε στην επιφάνεια του ωκεανού έναν κιτρινωπό αφρό, ενώ το νερό δεν ήταν διαυγές. Σε μια από τις τοποθεσίες βρήκαμε νεκρά θαλάσσια ζώα. Η κηλίδα, πιο σωστά θα λέγαμε κάποιος όγκος, επειδή δεν βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια αλλά επίσης και σε βάθος, κινείται κατά μήκος της ακτής», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αρμόδιος για τις κλιματικές αλλαγές της Greenpeace στην Ρωσία Βασίλι Γιάμπλακοφ.

Οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τι ακτές στην Καμτσάτκα ενώ η Greenpeace είχε χαρακτηρίσει αρχικά την κατάσταση ως «οικολογική καταστροφή», υποστηρίζοντας ότι μερικοί σέρφερς ανέβασαν πυρετό και έκαναν έμετους.

Η οικολογική κατάσταση την στην Καμτσάτκα έχει απασχολήσει τη ρωσική κυβέρνηση αλλά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και έχει μετατραπεί σ' ένα από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας.Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έδωσε εντολή να διερευνηθούν τα αίτια της ρύπανσης στα παράλια της Καμτσάτκα. Στην περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται μέλη της τοπικής Ανακριτικής Επιτροπής, οι οποίοι πήραν δείγματα θαλασσίου νερού, εδάφους, άμμου και αέρα τα οποία εστάλησαν για έλεγχο στη Μόσχα.Οι αρχές της περιοχής της Καμτσάτκα εξετάζουν τρεις ενδεχόμενες αιτίες που προκάλεσαν τη ρύπανση αυτή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκλήθηκε από απόρριψη τοξικών ουσιών, από φυσικούς λόγους ή από σεισμική δραστηριότητα. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα Βλαντίμιρ Σόλντοφ, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι αρχές δεν μπορούν να μιλούν για κάποια συγκεκριμένη αιτία, καθώς περιμένουν «περισσότερες αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ