2020-10-06 19:55:36
Φωτογραφία για Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για δύσκολο χειμώνα - Χαρδαλιάς: Ενεργοποίηση χάρτη υγειονομικής ασφάλειας
Επιπλέον 399 κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως σε πολλές χώρες και συγκεκριμένα της Ευρώπης καταγράφεται επέκταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

"Πάνω 5.000 τα ημερήσια κρούσματα ανά ημέρα και πάνω από 30 οι νεκροί ημερησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο" ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

"Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε ήπια επιδημιολογική κατάσταση, με την Αττική να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 80, αυξάνοντας την πίεση στο ΕΣΥ" τόνισε. "Με την έλευση του χειμώνα αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας", συμπλήρωσε.


"Έρευνες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή των μέτρων στον κόσμο. Είναι λογικό οι πολίτες να θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων είναι τα όπλα μας. Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά χρήση μάσκας, απόσταση, καλός αερισμός κλειστών χώρων και υγιεινή χεριών", είπε ο καθηγητής.

Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα απ΄ότι άλλες χώρες της Ευρώπης

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα απ΄ότι άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί εάν δεν προσέξουμε και δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα.

"Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι 6.234. 14 σχολικες μονάδες εχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, 114 τμήματα σε σχολεία έχουν κλείσει λόγω κρούσματος κορονοϊού. Αξιοποιώντας την πείρα της πρώτης φάσης της πανδημίας, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα", ανέφερε.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

"Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες. Είναι λογικό να υπάρχει κούραση, αλλά δεν πρέπει να υποκύψουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα".

Ακόμη, είπε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο στοχευμένων μέτρων και κανόνων, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Σε αναστολή λειτουργίας 14 σχολεία

Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

399 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

Τα 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Microsoft αγοράζει τη Nokia... ξανά;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Microsoft αγοράζει τη Nokia... ξανά;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ