2020-10-09 21:38:45
Φωτογραφία για Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα τουρκικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν


Οι F-16 φαίνεται να έχουν παραμείνει στο Αζερμπαϊτζάν πολύ καιρό μετά την αποστολή τους από την Τουρκία για άσκηση πριν από μήνες, παρά την άρνηση της Άγκυρας και του ΜπακούΟι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper, σχεδόν σίγουρα ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ganja στο Αζερμπαϊτζάν στις αρχές του μήνα. Αυτή είναι η πρώτη σκληρή απόδειξη ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονταν σε αυτήν τη χώρα αφού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αυτής και της γειτονικής Αρμενίας για τη μακρά αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Πολεμική Ζώνη απέκτησε την εικόνα του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ganja, με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2020, δείχνοντας το ζευγάρι των F-16, καθώς και τι θα μπορούσε να είναι ένα αεροσκάφος ελαφρών μεταφορών CN-235, από την Planet Labs. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, λιγότερο από 50 μίλια βόρεια από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Ο Christiaan Triebert, της ομάδας «Visual Investigations» των New York Times ήταν από τους πρώτους που εντοπίστηκαν τα τζετ σε αυτήν την εικόνα, παρέχοντας αρχική ανάλυση σε ένα νήμα στο Twitter. Ο Triebert είπε ότι η περιοχή υπήρξε ένα ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος για την ομάδα της Οπτικής Έρευνας, όπως και για άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ειδικούς και παρατηρητές, καθώς ξέσπασε μια νέα μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις Σεπτεμβρίου. 27, 2020. Από το 1994, η Δημοκρατία του Artsakh με την υποστήριξη της Αρμενίας διατηρεί τον de facto έλεγχο επί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά την περιοχή που αναγνωρίζεται ευρέως ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς τις μεσαίες δεκαετίες.

Το ζήτημα της πιθανής παρουσίας τουρκικών F-16 στη Γκάνα και της πιθανής εμπλοκής τους σε αυτήν τη σύγκρουση τέθηκε για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ο Σούσαν Στεφανιανάν, Γραμματέας Τύπου του Υπουργού Άμυνας της Αρμενίας, ισχυρίστηκε ότι ένα από αυτά τα αεροσκάφη που πετούσε από αυτό το αεροδρόμιο είχε καταρρίψει ένα αρμενικό τζετ επίθεσης εδάφους Su-25 Frogfoot. Τούρκοι και Αζερμπαϊτζάν αξιωματούχοι το αρνήθηκαν κατηγορηματικά και ανέφεραν ότι καμία τουρκική οχιά δεν διεξήγαγε μαχητικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ