2020-10-10 06:38:30
Φωτογραφία για Σε πανικό ο Ερντογάν, αύξησε κι άλλο το κόστος του χρήματος από την πίσω πόρτα


Μπροστά στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος αλλά και την άρνηση του ερντογάν να αυξήσει το επίσημο ύψος των επιτοκίων, η τουρκική κεντρική τράπεζα κάνει πιο ακριβό το χρήμα εντός τουρκίας για να χαλιναγωγήσει την πτώση της λίρας Το νέο κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας σε χαμηλό ιστορικό ρεκόρ (χάνει περί του 25% της αξίας της από την αρχή του τρέχοντος έτους), ανάγκασε τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να καθήσουν και να σκεφτούν τρόπους για να συνεφέρουν το τουρκικό νόμισμα.

Σε αυτό που κατέληξαν ήταν να προβούν σε πρακτικές από την «πίσω πόρτα», δηλαδή ανορθόδοξες πρακτικές στις οποίες έχουν επιδοθεί ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε σήμερα το κόστος δανεισμού σε λίρα μέσω συναλλαγών ανταλλαγής νομισμάτων για άλλη μία φορά, καθιστώντας πιο ακριβό για τις εμπορικές τράπεζες να μετατρέψουν δολάρια σε λίρα. Η αύξηση 1,5% στο επιτόκιο της διευκόλυνσης ανταλλαγής το οποίο εκτινάχθηκε στο 11,75%, έδωσε ένα φιλί της ζωής στη λίρα, ωστόσο δεν απέτρεψε την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να απομακρυνθεί αρκετά από το 7,95 στο οποίο σκαρφάλωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές με μια απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η τελευταία κίνηση θα προσφέρει μακροπρόθεσμη στήριξη στο νόμισμα.

Η τελευταία πτώση της λίρας προκαλείται εν μέρει από τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες έχουν επιδεινώσει τις ευρύτερες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την αλλοπρόσαλλη οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Άγκυρα στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία -που υποστηρίζεται από τη Ρωσία- στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχίες μετά τις αναφορές ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύστημα αεροπορικής άμυνας S -400 που αγόρασε από τη Ρωσία, πυροδωτόντας φόβους ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στη γείτονα.

Η κεντρική τράπεζα έχει αναπτύξει ανορθόδοξα εργαλεία τις τελευταίες εβδομάδες για να δανείσει με υψηλότερο ποσοστό από το 10,25%. Ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να δανείζονται με μη συμβατικούς τρόπους -συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης του δανεισμού μίας ημέρας- το μέσο κόστος χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα αυξήθηκε στο 11,6% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ