2020-10-10 10:49:19
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση για Αμμόχωστο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και κάλεσε τη Τουρκία να ακυρώσει το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.Μετά τη συνεδρία εκδόθηκε δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία αναφέρεται:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως καθορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων του 550(1984) και του 789(1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την ανακοίνωση στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και καλεί σε αναίρεση αυτών των ενεργειών και για την αποφυγή οποιονδήποτε μονομερών ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασισμένη σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στην Κύπρο και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν εποικοδομητικά σε διάλογο και με την μορφή του επείγοντος, μετά την ‘εκλογική’ διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξη στον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει μία συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε από τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ