2020-10-12 08:05:41
Φωτογραφία για Βρετανία: Τρία επίπεδα lockdown ανακοινώνει ο Μπόρις Τζόνσον -χάρτες
Απαγορεύσεις ταξιδιών και κλείσιμο των παμπ, μπαρ και γυμναστηρίων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο για περισσότερους από έξι μήνες, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός - Αντιδράσεις απο τους δημάρχους αρκετών πόλεων - Το Λίβερπουλ στις «κόκκινες» περιοχές Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα έχει το πρωί σύσκεψη με την κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra, προτού ανακοινώσει απαγορεύσεις ταξιδιών και κλείσιμο των παμπ, μπαρ και γυμναστηρίων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο για περισσότερους από έξι μήνες

Στο νέο σύστημα τριών επιπέδων για τοπικά lockdown φαίνεται πως βρίσκεται και το Λίβερπουλ, οπού σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας είναι η δεύτερη πόλη σε κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Daily Mail, από τις 5 μ.μ. την Τετάρτη, εκατοντάδες παμπ στα βορειοδυτικά θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες, ενώ όπως αναφέρει η «The Sun» για την ίδια χρονική περίοδο θα απαγορεύεται και η διανυκτέρευση.


Οι πολίτες θα επιτρέπεται να μετακινηθούν μόνο εντός των περιοχών που διαμένουν και για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για εργασία, εκπαίδευση ή υγεία, αλλά θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους πριν από το τέλος της ημέρας. Η χώρα θα είναι χωρισμένη σε τρια επίπεδα κινδύνου «μεσαίο», «υψηλό» και «πολύ υψηλό».

Όπως αναφέρει η «The Telegraph» εάν μια επιχείρηση κλείσει λόγω περιορισμών τρίτης βαθμίδας, η κυβέρνηση θα πληρώσει τα δύο τρίτα του μισθού κάθε υπαλλήλου, έως και 2.100 λίρες το μήνα.

Για τη δεύτερη βαθμίδα, θα απαγορεύονται δια νόμου οι συναντήσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο στην πόλη, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν θα παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες ως θεατές, θα αποφεύγουν τις επισκέψεις σε συγγενείς σε οίκους ευγηρίας «πλην εξαιρετικών περιπτώσεων» και οποιαδήποτε μη αναγκαία μετακίνηση, όπως ισχύει ήδη στο Μίντλεσμπρο και στο Χάρτπουλ.

Η πρώτη βαθμίδα θα είναι παρόμοια με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ο «κανόνας των έξι» και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από στις 10 μ.μ. σε παμπ και εστιατόρια.

Οι κανόνες θα εφαρμοστούν για ένα μήνα πριν από την αναθεώρησή τους, αλλά θα μπορούσαν να ισχύουν για τουλάχιστον έξι μήνες πριν αλλάξουν.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Μπόρις Τζονσον βρίσκουν αντίθετους τους δημάρχους του Λιβερπουλ και του Μάντσεστερ, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις προτού θεσπίσει τους περιορισμούς των επιχειρήσεων.

Οι πολιτικοί από το Μάντσεστερ τις τελευταίες ώρες απευθύνουν έκκληση προς τους υπουργούς να μην κλείσουν όλες τις παμπ και τα εστιατόρια της πόλης, αλλά μόνο εκείνα που δεν πληρούν τα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊου.

Εστιατόρια, σχολεία και πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο του νέου συστήματος, αλλά οι δήμαρχοι, έχουν προειδοποιήσει για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Μάλιστα ο δήμαρχος του μητροπολιτικού Μάντσεστερ και πρώην Υπουργός Υγείας, Άντι Μπέρναμ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη λόγω των διακρίσεων της κυβέρνησης κατά των χαμηλόμισθων εργαζομένων που βρίσκονται κυρίως στον Βορρά.

Ο Μπέρναμ δήλωσε στον Observer ότι προσφέροντας να πληρώσει η κυβέρνηση μόνο τα δύο τρίτα των μισθών των ανθρώπων που επλήγησαν από τα νέα κλεισίματα - σε αντίθεση με το 80% που εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο βάσει του αρχικού συστήματος, τιμωρούνται οι άνθρωποι στο Βορρά με τρόπο εντελώς απαράδεκτο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήμαρχοι και ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Λίβερπουλ, το Σέφιλντ και τις περιοχές στο Νιούκαστλ ανακοίνωσαν ότι έχουν γράψει επιστολές στους τοπικούς βουλευτές ζητώντας να υπάρξουν ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του ζητήματος της οικονομικής βοήθειας.

Οι πηγές της Downing Street ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το πού θα εφαρμοστούν τα τρία επίπεδα Lockdown.

Χθες, Κυριακή, η Βρετανία κατέγραψε 12.872 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, σημειώνοντας μια μείωση από τα 15.166 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ