2020-10-12 08:11:30
Φωτογραφία για Η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος - Ανάλυση
Έχουν γίνει ο πέμπτος αρθρογράφος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι συμμαχίες δεν είναι σαν διαμάντια: δεν διαρκούν για πάντα) Η προθυμία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής προκάλεσε έντονη αντίδραση. Μέλη του διαβόητου Blob, του οργανισμού εξωτερικής πολιτικής, ενώθηκαν για να υπερασπιστούν σχεδόν κάθε μέλος κάθε συμμαχίας.

Αναμφίβολα, η συνεργασία για την προώθηση κοινών συμφερόντων είναι πλεονεκτική. Ωστόσο, αυτό δεν απαιτεί μονομερείς εγγυήσεις ειρήνης σε έθνη ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Και δεν έχει νόημα να συμμάζεις με μια χώρα που δεν προωθεί την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όπως η Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει από καιρό φήμη ότι είναι στρατηγικά σημαντική, αγκυροβολώντας τα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, περιορίζοντας τις σοβιετικές προόδους στη Μεσόγειο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και στη χερσαία Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές βάσεις Incirlik και Izmir για να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους εμβέλεια. Η Άγκυρα διατηρήθηκε ως πρότυπο ισλαμική δημοκρατία.


Ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ πλήρωσε υψηλό τίμημα για την ένταξη της Τουρκίας. Αυταρχικές, στρατιωτικές κυριαρχικές κυβερνήσεις στην Άγκυρα επέβαλαν έναν αδίστακτα κοσμικό δημόσιο χώρο. υπήρξαν αρκετά πραξικοπήματα, σκληρά και μαλακά. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε και χώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πόλεμος ξέσπασε σχεδόν με την Ελλάδα και για ένα διάστημα το Κογκρέσο εμπόδισε τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Άγκυρα έγινε περιφερειακός κηδεμόνας χωρίς σοβαρά καθήκοντα, ενώ η ασταθή, στρατιωτική κυριαρχική πολιτική και η αδύναμη οικονομία της δεν έμοιαζαν με πολλά μοντέλα για κανέναν.

Η νίκη του 2002 του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία. Αρχικά το AKP εμφανίστηκε ως υπεύθυνα θρησκευτικός, φιλοδυτικός και φιλελεύθερος, πρόθυμος να εκδημοκρατίσει την τουρκική κοινωνία, να αποκλείσει τον στρατό από την πολιτική και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο Ερντογάν και το κόμμα του είχαν βυθιστεί στη διαφθορά και ξεκίνησαν αυταρχική κυριαρχία. Η προσήλωσή του στο Ισλάμ έγινε σκληρή και πολιτική. Το κράτος δικαίου, οι ατομικές ελευθερίες και οι δημοκρατικές διαδικασίες θυσιάστηκαν για την ενίσχυση της εξουσίας του καθεστώτος. Το απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ήταν η πυρκαγιά του Ερντογάν στο Ράιχσταγκ, δικαιολογώντας τη βίαιη καταστολή και την εκκαθάριση που ήθελε από καιρό και ίσως είχε προγραμματίσει. Πέρυσι, για πρώτη φορά, ο Ερντογάν παραβίασε την πραγματική ψηφοφορία, αναγκάζοντας να ξαναρχίσει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο το κόμμα του έχασε δύο φορές. Την επόμενη φορά μπορεί να είναι πιο απελπισμένος - και απλά να κλέψει τις εκλογές.

Ο σωρευτικός αντίκτυπος ήταν να καταστρέψει αυτό που ήταν πάντα μια λανθασμένη και περιορισμένη δημοκρατία. Το γκρουπ Freedom House αξιολογεί τη χώρα ως δωρεάν. Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει «αναφορές αυθαίρετων δολοφονιών. ύποπτοι θάνατοι ατόμων υπό κράτηση · αναγκαστικές εξαφανίσεις βασανιστήριο; αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων »και αυτή είναι μόνο η αρχή. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ