2020-10-12 10:39:12
Φωτογραφία για Ο Άγιος Αθανάσιος ο Δαιμονοκαταλύτης και αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος(+11 Oκτωβρίου)
Ενας άγιος του 9ου αιώνα επανεμφανίζεται στην εκκλησία του Χριστού.

Πρόκειται για τον "Άγιο Αθανάσιο τον δαιμονοκαταλύτη και αρχιεπίσκοπο Τραπεζούντος" ..

 Συγκεκριμένα η ιστορία της επανεμφάνισης του Αγίου έχει εν συντομία ως εξής:

Την περίοδο της γενοκτονίας των Ποντίων, ένας ιερέας από την περιοχή των χωριών της Αργυρουπολεως του Νομού Τραπεζούντος ονόματι Ευστάθιος Γραμματικοπουλος εγκαθίσταται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους πρόσφυγες του Πόντου που ήρθαν στην Ελλάδα  Μαζί του φέρει από τα πάτρια εδάφη μια λειψανοθήκη, εντός της οποίας υπάρχει τεμάχιο από το ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους και ένα τεμάχιο από το ιερό άμφιο ενός άγνωστου Αγίου που στην λειψανοθήκη περιγράφεται ως ο "Άγιος Αθανάσιος ο Δαιμονοκαταλύτης και αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος" ..

Η λειψανοθήκη αυτή δωριζεται από τα ανήψια του πατέρα Ευστάθιου στον Ιερό Ναό της Κοιμησεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου το 1990..


  Το 2006 που ο πατέρας Νικόλαος Μοναστηρίδης έρχεται σαν πρωτοπρεσβύτερος στην ενορία μας αρχίζει μια μακροχρόνια προσπάθεια για να βρει ίχνη του Αγίου Αθανασίου του Δαιμονοκαταλύτη αλλά μέχρι πριν 2 χρόνια η προσπάθεια αποτυγχάνει..

  Όμως γνωρίζοντας τον Σεβασμιώτατο Δράμας Παύλο, ο οποίος είναι Ποντιακής καταγωγής, και συγκινείται με ό, τι αφορά την ποντιακή παράδοση, του ανακοινώνει το αδιέξοδο των ερευνών του και ζητά την βοήθειά του..!

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δράμας αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα και βρίσκει μέσω του Οικουμενικου πατριαρχειου και άλλων πηγών, ότι υπήρχε αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος, ονόματι Αθανάσιος, ο οποίος είχε το χάρισμα να καταλύει τους δαίμονες, να θεραπεύει ασθενείς από πολλές ασθένειες και ο οποίος ανακηρύχθηκε Άγιος τον 9ο αιώνα..!

Με δική του φροντίδα βρέθηκε εικόνα του Αγίου (αντίγραφο της οποίας μου δόθηκε σαν ευλογία από τον παπά Νικόλα μας) που δημοσιεύω  και βρέθηκε επίσης ότι η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Δαιμονοκαταλύτη εορταζόταν στις 11 Οκτωβρίου..

Φέτος, με την βοήθεια του Θεού, στις 11/10 ημέρα Κυριακή θα γίνει πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία μας αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου μας μετά από πολλούς αιώνες..!

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Δαιμονοκαταλύτης και αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος ας είναι προστάτης και βοηθός όλων μας..!
πηγή
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ