2020-10-13 10:59:57
Φωτογραφία για Ισχυρισμός-βόμβα από νέο βιβλίο για «κρυφή συνάντηση» του Μάλκολμ X με την Κου Κλουξ Κλαν το 1961


Ο μαύρος ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων φέρεται συζήτησε με την οργάνωση μίσους το ενδεχόμενο συμμαχίας για τη δημιουργία «ξεχωριστού κράτους» για τους Αφροαμερικανούς - Ολες οι λεπτομέρειες της αλλόκοτης συνάντησης Τον ισχυρισμό-βόμβα ότι η Μάλκολμ Χ συζήτησε το 1961 το ενδεχόμενο «συμμαχίας» με την Κου Κλουξ Κλαν, μέσω της οποίας η ρατσιστική ομάδα μίσους θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους για Αφροαμερικανούς διατυπώνει ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου «The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X», Λες και Ταμάρα Πέιν, ο μουσουλμάνος ιερέας και παθιασμένος συνήγορος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών είχε μια μυστική συνάντηση με τους ρατσιστές υπέρμαχους της «Λευκής Υπεροχής» στην Ατλάντα, οπου συζήτησαν την κοινή τους αντίθεση στην κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού και την ενσωμάτωση.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη τους βρετανικούς Times που διάβασαν το βιβλίο, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι στην εν λόγω συνάντηση η KKK πρότεινε μέχρι και συμμαχία με το Έθνος του Ισλάμ, με στόχο τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, της κινητήριας δύναμης πίσω από την προσπάθεια άρσης του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία.

Λεπτομέρειες της συνάντησης αποκαλύφθηκαν μέσω της συνέντευξης του Τζερεμάια Σαμπάζ, ιερέα και μέλους του Έθνους του Ισλάμ, στο σπίτι του οποίου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η μυστική συνάντηση.

Η ΚΚΚ είχε προσκαλέσει το Έθνος του Ισλάμ σε μία συνάντηση, επειδή και οι δύο πλευρες ήταν κάθετα αντίθετες στο κίνημα για την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία, που κέρσιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Μπράουν VS Σχολικής επιτροπής το 1954.

Ο Δρ. Κινγκ ήταν μπροστάρης στη μάχη κατά του «κακού» του φυλετικού διαχωρισμού, όμως ο Μάλκολμ Χ συνέχιζε να υποστηρίζει την αντίθετη άποψη, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το δόγμα μη βίας του ειρηνιστή Βαπτιστή ιερέα και οπαδού της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης.

Στο μεταξύ, η ΚΚΚ θορυβημένη από το κίνημα για την ενσωμάτωση μαύρων μαθητών στα «λευκά» αμερικανικά σχολεία είχε εξαπολύσει νέο κύμα βίαιων επιθέσεων κατά σπιτιών και εκκλησιών σε κοινότητες Αφροαμερικανών. Εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης έντασης, η ρατσιστική οργάνωση πίστεψε ότι θα μπορούσε να βρει έναν σύμμαχο στο Έθνος του Ισλάμ, όπου είχε προσχωρήσει και ο Μάλκολμ Χ μετά την αποφυλάκισή του από φυλακή της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το 1961 ο Μάλκολμ Χ εστάλη για να «συναντήσει αυτούς τους διαβόλους» στο σπίτι του Σαμπάζ και να διαπραγματευτεί με την ΚΚΚ σε μια συνάντηση που είχε εγκριθεί από τον Ελάιτζα Μουχάμαντ, τότε επικεφαλής του Έθνους του Ισλάμ. Οι εκπρόσωποι της ΚΚΚ έφτασαν με αυτοκινητοπομπή 10 οχημάτων στη κυρίως αφροαμερικανική γειτονιά της Ατλάντα τον Ιανουάριο του 1961, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη εξουσίας από τον JFK.

Ένα μέλος της ΚΚΚ φέρεται να προσπάθησε να «σπάσει τον πάγο» βρίζοντας τους Εβραίους, θεωρώντας ότι ήταν κοινός εχθρός της ΚΚΚ και του Έθνους του Ισλάμ. Στη συνέχεια, ο Μάλκολμ X διατύπωσε μια πρόταση για «πλήρη φυλετικό διαχωρισμό», βάσει της οποίας η ΚΚΚ θα βοηθούσε το Έθνος του Ισλάμ να αποκτήσει εδαφική έκταση όπου οι Αφροαμερικανοι θα μπορούσαν να ζουν ως «ξεχωριστό κράτος».

Η εδαφική έκταση θα είχε και τον χαρακτήρα αποζημίωσης για τους αιώνες δουλείας και αναρίθμητων κοινωνικών αδικιών εις βάρος των Αφροαμερικανών, όπως πίστευε το Έθνος του Ισλάμ.

Ένα μέλος της ΚΚΚ, ονόματι WS Fellows, λέγεται πως ενέκρινε την ιδέα, υπονοώντας ότι η KKK και το Έθνος του Ισλάμ θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Η Κλαν φέρεται να πρότεινε μάλιστα τα μέλη του «Εθνους» να φοράνε «μωβ τηβένους», απηχώντας τις διαβόητες λευκές στολές της ΚΚΚ.

Ακούστηκαν επίσης προτάσεις για μια συνωμοσία που θα είχε ως στόχο τη δολοφονία του Δρ. Κινγκ, όμως ο Μάλκολμ Χ και η συνοδεία του απέρριψαν την ιδέα.

Χωρίς να το γνωρίζει καμία από τις δύο πλευρές, το FBI πιστεύεται ότι παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στη συνάντηση, μέσω ενός πληροφοριοδότη στην ΚΚΚ.

Η υπηρεσία σήμερα προσπαθεί να διεκδικήσει τα εύσημα για την σταδιακή αποδυνάμωση της ρατσιστικής οργάνωσης στον Νότο, όμως το ίδιο FBI ήταν εκείνο που διέταξε να παρακολουθείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και προσπάθησε να αμαυρώσει τη φήμη του.

Παρά την ταύτιση των απόψεών τους σε μερικά σημεία, η ΚΚΚ και το Έθνος του Ισλάμ δεν προχώρησαν ποτέ σε συμμαχία και ο Μάλκολμ Χ αργότερα αποχώρησε από το κίνημα.

Με πληροφορίες από Daily Mail, Times
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ