2020-10-13 21:18:07
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις


Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας - «Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μάας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρα, καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις. Από τότε όμως -όπως πρόσθεσε- είδαμε την εξόρμηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.


«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε μάλιστα την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, με μόνο θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όμως αντί ημερομηνία για την επανέναρξή τους, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε (με την Τουρκία) σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας, αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.

«Γι’ αυτό έχω πολύ κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», τόνισε ο Χάικο Μάας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.

O Χάικο Μάας επισκέφθηκε νωρίτερα την Κύπρο. Σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μάας τόνισε ότι η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών,

«Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις» συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ