2020-10-15 13:58:34
Φωτογραφία για Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ύστατη προσπάθεια της ναζιστικής συμμορίας να μην μπει φυλακή
Από την απόφαση που θα λάβει για τις αναστολές το δικαστήριο, θα εξαρτηθεί και αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή, μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό Ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10:20, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται 13 εκ των 57 καταδικασθέντων. Ο δικηγόρος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε ότι ο εντολέας του, που καταδικάσθηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν θα υποβάλει αίτημα αναστολής της ποινής του.

Να σημειωθεί πως ο Ρουπακιάς, πέραν των ισοβίων, έχει καταδικασθεί και σε 14 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ζητούν, για λογαριασμό των εντολέων τους, να τους δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, δηλαδή ζητούν να μην οδηγηθούν στη φυλακή.


Οι περισσότεροι εκ των συνηγόρων υποστηρίζουν πως η εκτέλεση της απόφασης που εκδόθηκε για τις ποινές θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους εντολείς τους και τις οικογένειές τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα της αναστολής.

Και για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Από την απόφαση που θα λάβει για το ζήτημα αυτό το δικαστήριο, θα εξαρτηθεί και αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν χθες ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού ανακοίνωσε την τελική απόφασή του για τις ποινές, άρχισε να εξετάζει το θέμα των αναστολών. Ήδη, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπέρ του καταδικασθέντα σε 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες Ιωάννη Άγγου (υπόθεση ανθρωποκτονίας Παύλου Φύσσα), ο οποίος υποστήριξε το αίτημα περί αναστολής που υπέβαλαν νωρίτερα οι συνήγοροι του καταδικασθέντα.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση των δικαστών για το θέμα των αναστολών στις ποινές να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει με την απόφασή του κάποιους από τους καταδικασθέντες στη φυλακή (δεν χορηγήσει δηλαδή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους), τότε εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονται στο ακροατήριο ή δεν εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές θα τα αναζητήσει η αστυνομία.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αστυνομικοί με την αντίγραφο της απόφαση που μπορεί να εκδώσει το δικαστήριο περί μη αναστολών στις ποινές, θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγηθούν στην φυλακή. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν σύμφωνα και με τις ποινές που επιβλήθηκαν χθες από το δικαστήριο ότι εφόσον δεν δοθούν αναστολές ο μέσος χρόνος παραμονής στη φυλακή των καταδικασθέντων θα είναι τα 4 με 5 έτη, με εξαίρεση βεβαίως τον Γιώργο Ρουπακιά στο οποίο έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 14 έτη κάθειρξη.

Οι ποινές

Αναλυτικά, χθες το δικαστήριο επέβαλε σε όσους καταδικάσθηκαν για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον Ν. Μιχαλολιάκο τις εξής ποινές: Νικ. Μιχαλολιάκος 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Ιωάννης Λαγός 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, Ηλίας Κασιδιάρης 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Γιώργος Γερμενής 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Χρήστος Παππάς 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, Ηλίας Παναγιώταρος 13 έτη κάθειρξη και Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 έτη κάθειρξη.

Ακόμη στους πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Παναγιώτης Ηλιόπουλος 7 έτη, Νίκος Κούζηλος 7 έτη, Ελένη Ζαρούλια 6 έτη, Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 έτη, Αντώνης Γρέγος 6 έτη, Δημήτρης Κουκούτσης 6 έτη, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης 6 έτη.

Στους πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό, επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος 5 έτη κάθειρξη, Μιχάλης Αρβανίτης 5 έτη κάθειρξη, Ευστάθιος Μπούκουρας 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Νίκος Μίχος 6 έτη κάθειρξη.

Για την ανθρωποκτονία Φύσσα οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:

Γιώργος Ρουπακιάς

Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος:

9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος:

7 έτη

Δήμου Γιώργος:

7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος

9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.

9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.

9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.

9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.

Για παράνομη oπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επί τριετία

Σκάλκος Γ.

7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.

9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.

6 έτη

Τσαλίκης Λέων

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ.

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ.

9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ.

7 έτη κάθειρξης

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών έχουν ως εξής:

Αγριογιάννης Δημ.

7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος

7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας

7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος

7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής

Πυρηνάρχης περάματος

10 έτη και 24 μήνες

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Κυριάκος Αντωνακόπουλος

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης

6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Για τους κατηγορούμενους μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Νικ. Αποστόλου

7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης

5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον.

6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς

6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου

6 έτη

Βενετία Πόπορη

7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βασ. Σιατούνης

6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος

6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος

6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας

6 έτη κάθειρξη

Τέλος, ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν σε τέσσερις καταδικασθέντες ανάμεσά τους και η σύζυγος Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή. Ακόμη ποινές με αναστολή στους: Θεοδ. Στέφα 17 μήνες με τριετή αναστολή, Θεώνη Σκαρπελή 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή και Αναστάσιο Χίλιο 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ