2020-10-16 08:28:34
Φωτογραφία για Η τουρκική προκλητικότητα σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής - Τι περιμένει η Ελλάδα
Προειδοποιήσεις από Παρίσι και Βερολίνο προς την Άγκυρα - Μητσοτάκης: Η ΕΕ να δείξει τη συνέπειά της για τις προκλήσεις τηςΤουρκίας

Σταθερός στη στρατηγική να θέτει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συνδέει τις ελληνικές θέσεις με τα συμφέροντα της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών το θέμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως έκανε ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.


«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα, στο μεταξύ, επικρατεί ικανοποίηση και από το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έθεσαν στην Τουρκία χρονικό όριο προκειμένου να εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη» η οποία, σε συνδυασμό με την πρόσφατη σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδεικνύει πως «οι κινήσεις της κυβέρνησης φέρνουν απτά αποτελέσματα, καθώς γίνεται πλέον σαφές πως, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της, θα υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως «η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη» και πρόσθεσε πως η Ένωση θα περιμένει μερικές εβδομάδες για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε.

Το τελεσίγραφο των δύο υπουργών Εξωτερικών εκτιμάται ως προανάκρουσμα για τη σκληρή καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας που αναμένεται να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ