2020-10-16 09:28:19
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Σε 35 περιοχές της χώρας διαπιστώνονται νέα κρούσματα
Η Αττική παραμένει η περιφέρεια που εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, όμως τα περισσότερα εντοπίζονται σε άλλες περιοχές.

Από Γιώργος Σακκάς Healthmag.gr

Στα 207 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία διαγνώστηκαν στην Αττική, σε σύνολο 423 εγχωρίων διαγνώσεων, αριθμός που μπορεί να είναι μεγάλος αλλά δεν αποτελεί το 50% και άνω του συνόλου, όπως διαπιστώνονταν μερικές μέρες πριν. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές σχετικά με τις αντοχές των νοσηλευτικών δομών, καθώς το ΕΣΥ φαίνεται να διατηρεί αντοχές στην Αττική, αλλά δε γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους εκτός των αστικών κέντρων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 56 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 18 στα Γιάννενα, 22 στο νομό Κοζάνης και 11 στον νομό Φθιώτιδας. Συνολικά 35 περιοχές της χώρας διατηρούν μικρής ή μεγάλης έντασης εστίες της επιδημίας.


Να τονίσουμε ακόμη ότι χθες η μέρα εξελίχθηκε σε μία από τις χειρότερες για την επιδημία, καθώς ήταν η δεύτερη χειρότερη του τρέχοντος μήνα σε αριθμό κρουσμάτων και σε αριθμό εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και η χειρότερη σε ό,τι αφορά στις απώλειες με 13 νεκρούς, κάτι το οποίο συνέβη και πάλι πριν μερικές μέρες.

Επισημαίνεται ότι τα 453 κρούσματα του χθεσινού 24ωρου αποτελούν το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μετά τα 460 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 2 Οκτωβρίου. Όμως παρατηρώντας τα σχετικά στοιχεία βλέπουμε ότι εκείνη την ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 460 επειδή συμπεριλήφθηκαν τα 114 θετικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί σε εργοστάσιο της Σκύδρας Πέλλας. Άρα ο χθεσινός αριθμός θεωρείται ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός όσον αφορά στην κυκλοφορία του κορονοϊού και την ταχύτητα μετάδοσής του.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι μεγάλη ήταν η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Έγιναν 85 εισαγωγές σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες εξ αυτών σε εκείνα της Αττικής. Μέσα στον Οκτώβριο έχει καταγραφεί και άλλη μια φορά ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας, με 113 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε μία ημέρα.

Επίσης, η χθεσινή εξελίχθηκε σε μια ημέρα δύσκολη, με βαριά τη σκιά του θανάτου στα νοσοκομεία κορονοϊού, καθώς 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σκληρή μάχη με τις επιπλοκές της λοίμωξης covid-19. Το ίδιο σκηνικό είχε διαμορφωθεί και στις 11 Οκτωβρίου, οπότε είχαν καταγραφεί οι θάνατοι επίσης 13 ανθρώπων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως κινείται χαμηλά, μακριά από αρνητικές επιδόσεις, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Εχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 83, που απέχει πολύ από τον αριθμό-ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί προ 10ήμερου.

Όσον αφορά στην εξάπλωση της επιδημίας εκτός Αττικής να αναφέρουμε πως το πρώτο τοπικό lockdown, δηλαδή ανώτατο επίπεδο συναγερμού 4 και τα συνακόλουθα μέτρα, επιβλήθηκε στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Εκτός από την Κοζάνη, οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ