2020-10-16 09:31:15
Φωτογραφία για Χειροτερεύει η εικόνα του κορονοϊού, στο τραπέζι ξανά τα μέτρα για την Αττική
Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ μετρά η χώρα στο "μέτωπο" του κορονοϊού. Με τα νέα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα, κρούσματα να κινούνται πάνω από το όριο των τετρακοσίων- το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοινώθηκαν 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές- και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (82 σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ ενώ πριν ακριβώς μια εβδομάδα οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό έφτασαν τους 98, 13 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον στους 482.

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε συναγερμό από την εκτεταμένη διασπορά του Covid-19 (σημειώνεται πως από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να χαρακτηρίζει "πολύ ανησυχητική" την εξέλιξη της πανδημίας, η λήψη και επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην Αττική, όπως και σε περιοχές της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα Ιωάννινα, βρίσκεται στο τραπέζι σύμφωνα με το ρεπορτάζ
. Χθες 207 κρούσματα ήταν στην Αττική, εκ των οποίων 40 συνδέονταν με γνωστές συρροές. Η Θεσσαλονίκη είχε 56 κρούσματα, 18 τα Ιωάννινα, 11 η Φθιώτιδα.

Το πρώτο τοπικό lockdown

Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιφερειακή ενότητα η οποία μπήκε χθες σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 αυξημένου κινδύνου, το υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Χθες η Κοζάνη είχε 22 νέα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας. 

Επίσης στα μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας της εστίασης, η αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο, η αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων κ.ά. Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση. Το τοπικό lockdown στην Κοζάνη θα ισχύσει για 14 ημέρες.

Σε επιφυλακή

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τελευταία ενημέρωση, ο αριθμός των διαγνώσεων ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει νέα ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 350.000 ανά ημέρα. Η εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρείται και στη Γερμανία, που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και στη Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος. 

"Θα πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί προς το παρόν, διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον" είχε τονίσει.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ