2020-10-16 14:08:04
Φωτογραφία για CNBC: Η «ξεροκεφαλιά» Ερντογάν φταίει για την κατάρρευση της λίρας, «η αγορά μισεί την επιθετικότητα»


Για αυτογκόλ της Τουρκίας μιλάει στο αμερικανικό δίκτυο ο Άνγκους Μπλερ, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και πρώην στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής - Προβλέπει περαιτέρω πτώση της λίρας πριν αναγκαστεί ο Ερντογάν να υποχωρήσει - Νέα υποχώρηση αυτή την ώρα Η τουρκική λίρα σημειώνει αλλεπάλληλα χαμηλά ρεκόρ επειδή οι επενδυτές απεχθάνονται την αβεβαιότητα, τη σκληρότητα αλλά και την επιθετικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, είπε ο Άνγκους Μπλερ, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και πρώην στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής.

Η αστάθεια στο νόμισμα είναι αποτέλεσμα τουρκικών ενεργειών και προκαλείται από σφάλματα πολιτικής και την απροθυμία του καθεσώτος να αλλάξει πορεία, είπε ο Μπλερ στο CNBC.

«Η αξία της λίρας έχει υποχωρήσει από περίπου 5 λίρες για ένα δολάριο στις αρχές του χρόνου προς τις 8,5 και ίσως ακόμη και τις 9 για ένα δολάριο, επειδή η αγορά έχει αρχίσει να σκέφτεται: ‘δεν μας αρέσει αυτή η πολιτική, επομένως θα πουλήσουμε’», είπε. «Αυτό είναι το πρόβλημα, και ειλικρινά η ξεροκεφαλιά (που δείχνει ο Ερντογάν) δεν θα βοηθήσει.»


Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο χαμηλό στα 7,9582 ανά δολάριο αυτή την εβδομάδα. H κεντρική τράπεζα παρενέβη εκ νέου πουλώντας δολάρια βελτιώνοντας έτσι οριακά την ισοτιμία σε σχέση με το ρεκόρ όλων των εποχών. Αλλά και την Παρασκευή η ισοτιμία της πιέζεται σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, στο 7,9450.

Οι απώλειες στην αξία της από την αρχή του έτους υπερβαίνουν το 25 τοις εκατό.

Ο Μπλερ επέκρινε την όλο και πιο έντονη εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης σε στρατιωτικές συγκρούσεις και εδαφικές ή θαλάσσιες διεκδικήσεις όπως η στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειος και την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αμφισβήτησε επίσης την κρίση των τουρκικών αρχών να επιμένουν να διατηρούν τα επιτόκια χαμηλά – την ώρα που ξοδεύουν τα αποθεματικά τους σε συνάλλαγμα για να υπερασπιστούν τη λίρα.

«Συνδυάστε τη νομισματική πολιτική και τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η οποία – για να το πω όσο πιο ευγενικά μπορώ… δεν είναι αποδοτική – με τον περιφερειακό πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία και την εμπλοκή της με άλλα κράτη – και ειλικρινά το αποτέλεσμα δεν αρέσει στην αγορά γιατί δεν της αρέσει η αβεβαιότητα, δεν της αρέσει η επιθετικότητα», είπε.

Η Commerzbank δήλωσε σε μια έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ισοτιμία της λίρας θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και μέχρι τις 8,5 λίρες ανά δολάριο πριν να νιώσουν την πίεση το καθεστώς ωστε να στραφεί σε πιο συμβατικές οικονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Το βασικό επιτόκιο στην Τουρκία ανέρχεται σε 10,25%, δηλαδή κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό του 11,8%, παρέχοντας ουσιαστικά αρνητικές πραγματικές αποδόσεις στους επενδυτές και τους καταθέτες.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα για την υπεράσπιση της λίρας φέτος, έχοντας αδειάσει το θησαυροφυλάκιό της από «πολεμοφόδια» που θα χρειαστούν σε περίπτωση αύξησης της αστάθειας της αγοράς.

Οι επιτελείς της κεντρική τράπεζας πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη και να αποφασίσουν για το ύψος των επιτοκίων. Τον περασμένο μήνα εξέπληξαν τους επενδυτές ανακοινώνοντας την πρώτη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς σε περισσότερα από δύο χρόνια, αυξάνοντάς το κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από 8,25%.

Ο Μπλερ εργάστηκε για την ING Barings και την ABN Amro, ως επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής, πωλήσεων και συναλλαγών στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ