2020-10-17 00:11:15
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: 290% αύξηση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα
Συντάκτης: Virus

Ανησυχητικά στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση κατά 290% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ.

Από τα δεδομένα που προέκυψαν από τις δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται η έξαρση των κρουσμάτων στην πόλη είχε γίνει εμφανής από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή που σχηματίστηκε από την επεξεργασία των δεδομένων αφορά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς του ιού, νοσούντες και ασυμπτωματικούς.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι οι τιμές ανίχνευσης καταμαρτυρούν χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες.


Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαιώνουν ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών. Ωστόσο, επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο, πρέπει να δοθεί προσοχή στην τήρηση των μέτρων, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την φυσική απόσταση για να μην διογκωθεί το πρόβλημα.

Κατά την αξιολόγηση του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, των μετρήσεων συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού λήφθηκαν υπόψη 24 περιβαλλοντικοί παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω έρευνα έλαβαν μέρος καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, επιχειρείται να δοθούν εξηγήσεις από τους επιδημιολόγους -με βάση και τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού- σε φαινόμενα υψηλού συγχρωτισμού, αλλαγών στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Πηγή: makthes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τουρκία ...εκτός ελέγχου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τουρκία ...εκτός ελέγχου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ