2020-10-17 03:28:57
Φωτογραφία για Οκτώ εκατ. Αμερικανοί στο όριο της φτώχειας καθώς η στρόφιγγα της βοήθειας έκλεισε

 medlabnews.gr iatrikanea

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Μετά από μια φιλόδοξη επέκταση με το δίχτυ ασφαλείας την άνοιξη, όταν το πακέτο βοήθειας έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, η βοήθεια έχει πλέον εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και η φτώχεια έχει επιστρέψει σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Ο αριθμός των φτωχών ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά οκτώ εκατομμύρια από τον Μάιο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, αφού μειώθηκαν κατά τέσσερα εκατομμύρια στην αρχή της πανδημίας ως αποτέλεσμα ενός πακέτου έκτακτης ανάγκης $2 τρισ. που είναι γνωστό ως Cares Act.

Χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό ορισμό της φτώχειας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και τη Νοτρ Νταμ διαπίστωσαν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί κατά έξι εκατομμύρια ανθρώπους τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται περισσότερο για τους μαύρους και τα παιδιά.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ ανησυχητικοί», δήλωσε ο Μπρους Μέγιερ (Bruce D. Meyer), οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγγραφέας της μελέτης. «Μας λένε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών τους, την πληρωμή του ενοικίου τους, την εξασφάλιση φαγητού στο τραπέζι».

Υπογραμμίζοντας αυτές τις ανησυχίες, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Πέμπτη ότι περίπου 886.000 άτομα υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αύξηση σχεδόν 77.000, ή 9,5 τοις εκατό, από την προηγούμενη εβδομάδα. Προσαρμοσμένο με τις εποχιακές παραλλαγές, το σύνολο ήταν 898.000.

Η πρόσφατη άνοδος της φτώχειας σημειώθηκε παρά τη βελτιωμένη αγορά εργασίας από τον Μάιο, μια ένδειξη ότι η οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά για να αντισταθμίσει τα χαμένα οφέλη. Και τώρα η οικονομία δείχνει νέα σημάδια επιβράδυνσης, εν μέσω απολύσεων, λόγω αύξησης των κρουσμάτων και των αδιεξόδων συνομιλιών στην Ουάσιγκτον για νέο πακέτο βοήθειας.

Η Δημοκρατική Βουλή έχει περάσει δύο φορές πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να παρέχει περισσότερη βοήθεια και να τονώσει την οικονομία, αλλά τα μέλη μιας διχασμένης Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας, που αμφισβητούν το κόστος και την αναγκαιότητα, έχουν προτείνει μικρότερα ποσά βοήθειας.

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε εναλλάξ από το Κογκρέσο να «φανεί γενναιόδωρο» πριν από τις εκλογές και παράλληλα ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις. Την Πέμπτη, δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να αυξήσει το μέγεθος των προηγούμενων προσφορών του Λευκού Οίκου, για να ικανοποιήσει τους Δημοκρατικούς, για να απορριφθούν λίγες ώρες αργότερα από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ (Mitch McConnell) επικεφαλής της Γερουσίας.

Ο νόμος Cares Αct περιελάμβανε εφάπαξ επιταγές για τα περισσότερα νοικοκυριά - $1.200 ανά ενήλικα και $500 ανά παιδί - και μια τεράστια επέκταση της ασφάλισης ανεργίας.

Αυτή η επέκταση διπλασίασε τουλάχιστον το μερίδιο των ανέργων εργαζομένων που λαμβάνουν επιδόματα, είχαν εκτιμήσει οι ερευνητές, συμπεριλαμβάνοντας εργαζόμενους στη βιομηχανία συναυλιών και παραστάσεων (gig workers) και τους αυτοαπασχολούμενους έως τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, πρόσθεσε $600 στην εβδομαδιαία ενίσχυση έως τον Ιούλιο -σχεδόν τριπλασίασε το μέσο όφελος. Για περίπου τα δύο τρίτα των δικαιούχων, οι ενισχυμένες επιταγές αντικατέστησαν και με το παραπάνω τους χαμένους μισθούς τους.

Στο αποκορύφωμά του τον Μάιο, η βοήθεια κράτησε περισσότερα από 18 εκατομμύρια άτομα εκτός φτώχειας, σύμφωνα με τους ερευνητές του Κολούμπια. Αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια.

«Το Cares Act ήταν ασυνήθιστα επιτυχημένο, αλλά τώρα τελείωσε, και πολύ περισσότεροι άνθρωποι είναι φτωχοί», δήλωσε ο Ζάκαρι Πάρολιν (Zachary Parolin), συγγραφέας της ανάλυσης του Κολούμπια.

Ενώ το μοντέλο του Κολούμπια παρουσίασε βελτίωση τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές του Σικάγου και της Νοτρ Νταμ διαπίστωσαν ότι η φτώχεια συνέχισε να αυξάνεται.

Πηγή ekirikas.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ