2020-10-17 10:25:31
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Το Ισραήλ εμποδίζει τις έρευνες μελών της Ύπατης Αρμοστείας
Το Ισραήλ, το οποίο δεν εκτίμησε ιδιαίτερα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν τον Φεβρουάριο έναν κατάλογο με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, δεν παράσχει εδώ και μήνες βίζα στα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

"Οι αιτήσεις θεώρησης δεν απορρίπτονται επίσημα, αλλά οι ισραηλινές αρχές ούτε έχουν χορηγήσει ούτε ανανεώσει βίζες από τον Ιούνιο", ανέφερε σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

"Διεθνή μέλη του προσωπικού μας χρειάστηκε να φύγουν από το Ισραήλ τον Αύγουστο μετά τη λήξη της βίζας τους", πρόσθεσε. "Και τρία διεθνή μέλη που διορίστηκαν στο Ισραήλ δεν μπόρεσαν να αναλάβουν τη θέση τους λόγω της βίζας".

Αυτό προκαλεί "μια εντελώς παράτυπη κατάσταση, η οποία μας εμποδίζει να εκτελέσουμε τα καθήκοντα της εντολής μας", συνέχισε.


Το Ισραήλ δεν έδωσε επίσημη εξήγηση, αλλά ο αποκλεισμός αυτός σημειώνεται μετα τη δημοσίευση από την Ύπατη Αρμοστεία τον Φεβρουάριο ενός καταλόγου με περίπου 100 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους παράνομους βάσει των διεθνών συνθηκών ισραηλινούς οικισμούς στα Κατεχόμενα Εδάφη.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει τότε αυτή τη δημοσίευση "επαίσχυντη", εκτιμώντας ότι αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και είχαν ανακοινώσει ότι θα διακόψουν κάθε σχέση με την Ύπατη Αρμοστεία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Φεβρουάριο.

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ διευκρίνισε ότι τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στο Ισραήλ παρέμειναν ανοιχτά, με 26 μέλη του εθνικού προσωπικού της και τρία διεθνή.

"Ελπίζουμε ακόμη ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί σύντομα", πρόσθεσε. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ