2020-10-21 12:54:27
Φωτογραφία για Δίκη της Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας για τις αναστολές των καταδικασθέντων
Παρόντος του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μετέβη στο Εφετείο, ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη αναφορικά με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για το ζήτημα των αναστολών στις ποινές όσων έχουν καταδικασθεί για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε το λόγο στο δικαστήριο και επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κόλλημα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής. Ανέπτυξε, δε, τους ισχυρισμούς της με σειρά επιχειρημάτων και επιτέθηκε κατά συνηγόρων πολιτικής αγωγής που κάνουν δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ.

Τον λόγο στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «παράγοντας της κυβέρνησης Σαμαρά συνομιλούσε με άνθρωπο που είχε επαφή με τον Ρουπακιά» και ζήτησε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση μαζί του. «Δηλώνω αθώος» είπε, «έχω καταδικάσει τη δολοφονία Φύσσα». «Προκαλεί ερωτηματικά τι έλεγαν αυτοί άνθρωποι, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο» προσέθεσε.


Αναλυτικά η δήλωση Κασιδιάρη

«Οφείλω να προβώ σε δήλωση, προσκομίζοντας παράλληλα ένα στοιχείο, που υπάρχει στη δικογραφία, αλλά έχει διαφύγει του δικαστηρίου. Ένα συνταρακτικό στοιχείο. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολιτικές κρίσιμες παρεμβάσεις. Πηγαίνω στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν μετά το βράδυ της δολοφονίας. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 εμφανίζεται επανειλημμένως τηλεφωνικός αριθμός που συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της κυβέρνησης Σαμάρα. Ο τηλεφωνικός αριθμός ανήκει στη Γενική Γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Μιλάμε για ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης. Το τηλέφωνο αυτό πιστώνεται πιστώνεται στον Δ.Μ, που είναι ο εξ απόρρητων του Σαμάρα. Ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει τηλεφωνική επικοινωνία την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, δυο ήμερες πριν τη δολοφονία, με πρόσωπο που έχει σχέση με τον καθ' ομολογία δολοφόνο Ρουπακιά. Υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες το καλοκαίρι. Ζητώ ως κατηγορούμενος να διαλευκανθεί η υπόθεση ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα. Έχει καταστραφεί η ζωή μου κυριολεκτικά, αλλά και ηθικά. Έχω καταδικάσει αυτό το έγκλημα. Δεν έχω καμία σχέση, δεν υπάρχει καμία δίκη μου επικοινωνία. Ζήτω να διευθετηθούν τα στοιχεία. Ζήτω ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας να έρθει εδώ στο δικαστήριο να εξηγήσει τι έλεγε στην προκειμένη περίπτωση, τι έλεγαν σε όλα αυτά τα τηλέφωνα. Ζήτω την κατά αντιπαράσταση εξέτασή του μαζί μου».

Επιμένει για αναστολές η Οικονόμου

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο στο δικαστήριο. Η κυρία Οικονόμου επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των καταδικασθέντων, όπως η ίδια είχε προτείνει.

Η εισαγγελέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συνηγόρους της υπεράσπισης που, όπως είπε, έχουν κάνει δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα. Η κυρία Οικονόμου, επικαλούμενη την αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, επισήμανε πως αναστολή στην εκτέλεση των ποινών χορηγείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τόνισε πως ουδεμία παραπλάνηση υπήρχε από την πλευρά της προς το δικαστήριο.

«Συνήγοροι παραβιάζουν κάθε κανόνα δεοντολογίας με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ καταφέρονται συνεχώς με απαξιωτικές εκφράσεις κατά της εισαγγελέως της έδρας, επειδή δεν είναι αρεστές σε αυτούς οι προτάσεις της» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά στον Ιωάννη Λαγό, δεν αποδείχθηκε ότι έκανε προπαρασκευαστική πράξη φυγής από τη χώρα».

Η κυρία Οικονόμου τόνισε πως οι 11 καταδικασθέντες που ανέφερε χθες η πρόεδρος, δεν τέλεσαν άλλη αξιόποινη πράξη μετά το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν. Σχετικά με τον Ιωάννη Λαγό, η εισαγγελέας ανέφερε ότι επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι αλλά το 2015, οπότε και αντικαταστάθηκαν με προσωρινή κράτηση.

Το 2019 ο Ιωάννης Λαγός, ανέφερε η εισαγγελέας, κρίθηκε ότι έχει μόνιμη κατοικία και ότι δεν ήταν φυγόδικος. «Το 2019 το συμβούλιο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του και ήρε τον περιοριστικό όρο και του επέτρεπε να μεταβαίνει στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι κρίθηκε ότι δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους. Από το '15 μέχρι σήμερα τους τηρεί ανελλιπώς» τόνισε η εισαγγελέας.

«Σε ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας, όταν τα συμβούλια έκριναν ότι δεν τους παραβίασε από πρόθεση;» ανέφερε η ίδια.

Μάλιστα, για το θέμα του Ιωάννη Λαγού και των όρων που του είχαν επιβληθεί έλαβε χώρα στη δίκη ένας έντονος διάλογος ανάμεσα στην πρόεδρο και την υπεράσπισή του καταδικασθέντος πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι στη δίκη αναγνώσθηκε μόνο το πρώτο βούλευμα, που διαπίστωνε παραβίαση των περιοριστικών όρων του Λαγού:

Πρόεδρος: Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην εισαγγελέα να προσκομίσει όλα τα βουλεύματα

Δικηγόρος Λαγού: Επί τόσα χρόνια ακούμε ο Παύλος και ο Παύλος και δεν αντιδράσαμε. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριο σας ζήτησε μόνο το πρώτο βούλευμα και ότι δεν γνωρίζατε για τα άλλα δύο….

Πρόεδρος: Τα επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν ως Εφετείο. Είναι η άποψη των δικαστών. Δεν καταργήθηκε το πρώτο βούλευμα.

Δικηγόρος Λαγου: Μεταφέρω θερμές ευχαριστίες του κυρίου Λαγού στο δικαστήριο, γιατί έτσι θα γίνουν σίγουρα δέκτες οι προσφυγές του στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Καθυστερεί η απόφαση για τις φυλακίσεις

Πλέον, όλα δείχνουν πως η τελική απόφαση των τριών τακτικών δικαστών για το ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή θα καθυστερήσει κι άλλο να εκδοθεί.

Και αυτό καθώς σήμερα στο δικαστήριο αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του Ιωάννη Λαγού σε σχέση με το εάν παραβίασε ή όχι περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Ακολούθως θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις δευτερολογίες τους στη δίκη οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και άλλων συγκατηγορουμένων τους. Μετά από όλα αυτά και εφόσον στη δίκη δεν ανακύψει κάποιο άλλο ζήτημα, θα πρέπει να αναμένεται η διάσκεψη των τριών τακτικών δικαστών για την έκδοση της απόφασής τους για το θέμα των αναστολών στις ποινές.

Η πρόταση, πάντως, της εισαγγελέως της έδρας για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, προκάλεσε χθες ισχυρές αναταράξεις και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Και αυτό γιατί η πληρότητα αλλά και η ορθότητα της εισαγγελικής πρότασης αμφισβητήθηκε ευθέως από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη. Με τοποθέτησή της στο δικαστήριο η πρόεδρος αναφέρθηκε στα λεγόμενα της εισαγγελέως για τους κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, για να επισημάνει επί της ουσίας ότι στο σημείο αυτό η εισαγγελική πρόταση περιέχει αβλεψίες και πλημμέλειες.

Συγκεκριμένα και όπως ευθέως άφησε να εννοηθεί η κυρία Λεπενιώτη η πρόταση της κυρίας Οικονόμου εμπεριέχει ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων αλλά και σχετικά με το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ένα γεγονός το οποίο η εισαγγελέας ουδέποτε ανέφερε στην πρότασή της, τονίζοντας μάλιστα ότι και ο Ιω. Λαγός δικαιούται αναστολής παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ο ίδιος και η υπεράσπισή του υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στη δίκη.

Επισημαίνοντας τις παραπάνω παραλείψεις της εισαγγελικής πρότασης, η κυρία Λεπενιώτη ρώτησε από έδρας χθες την κυρία Οικονόμου αν θέλει να διορθώσει την πρότασή της για το θέμα των αναστολών και να συνεκτιμήσει ενδεχομένως το γεγονός ότι 11 τουλάχιστον καταδικασθέντες τους οποίους η ίδια δεν είχε αναφέρει καν στην πρόταση της, δεν διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.

Μάλιστα, το ύφος της κ. Λεπενιώτη όταν απευθύνθηκε στην κ. Οικονόμου ήταν αυστηρό. Απαντώντας η εισαγγελέας ανέφερε πως επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους….», εξήγησε η εισαγγελέας. «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη. «Μάλιστα», απάντησε με τη σειρά της η εισαγγελέας.

Όπως και να έχει πάντως, η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών στις ποινές μέχρι το Εφετείο δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα αναφορικά με το εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτοι φυγής, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του για το εάν θα τους οδηγήσει ή όχι στη φυλακή.

Η περίπτωση Λαγού

Ειδικά για την περίπτωση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού το δικαστήριο αναμένεται να λάβει σήμερα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί για τυχόν παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Οι καταγγελίες που έγιναν στο δικαστήριο για παραβίαση των περιοριστικών όρων εκ μέρους του Λαγού, εδράζονται χρονικά στο 2015, οπότε και ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή. Έναν όρο που δεν τηρούσε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα. Στη συνέχεια όμως και όπως επεσήμανε ο συνήγορος του Ι. Λαγού ο καταδικασθείς σήμερα ευρωβουλευτής προσέφυγε κατά του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και κατάφερε να ανατρέψει.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ