2020-10-22 18:25:12
Φωτογραφία για Η Άγκυρα επιβεβαιώνει τη δοκιμή των S-400 - Θα αγοράσει και «Patriot» από τις ΗΠΑ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Sputnik.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην αγορά ενός συστήματος πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι αγόρασε το σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

«Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τους συμμάχους της για εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε δηλώσεις όπως “είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε, αλλά το Κογκρέσο δεν επιτρέπει τις παραδόσεις”», δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV.

Σημειώνεται ότι η είδηση της δοκιμής του συστήματος S-400 πυροδότησε ευρείες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες τους ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 


«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε δοκιμή του συστήματος αεράμυνας S-400 θα ήταν λυπηρή».

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της απόκτησης του S-400 από την Τουρκία – πιο πρόσφατα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 5 Οκτωβρίου».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ