2020-10-27 11:03:28
Φωτογραφία για Ο παροξυσμός του Ερντογάν ενεργοποίησε το ευρωπαϊκό μέτωπο
Ο παροξυσμός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπήκε σε νέο επίπεδο τις τελευταίες μέρες. 

Capital.gr

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις διακηρύξεις του τελευταίου, ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ), ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μία πολιτική που έχει τις ρίζες τις στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, όταν και σηκώθηκε η γαλλική παντιέρα για την εξουδετέρωση των ισλαμικών θυλάκων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Με υβρεολόγιο που αρμόζει πλήρως σε έναν πολιτικό ηγέτη που θέλει να βασιστεί σε θρησκευτικά και λαϊκιστικά ερείσματα για να φανατίσει και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και τους υποστηρικτές του, ο Ερντογάν έφτασε σε σημείο να πει ότι ο Μακρόν έχει "ανάγκη ψυχιατρικού ελέγχου".

Παράλληλα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τον τρέχοντα αναβρασμό, στις αραβικές χώρες, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στη Γαλλία και την αντίδραση του Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος, έσπευσε τη Δευτέρα, με δήλωσή του να καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ακολουθώντας πιστά τα όσα προστάζει το δόγμα της αναβίωσης του οθωμανισμού και προσπαθώντας να πάρει τη θέση του "πατέρα" των μουσουλμάνων.


Βέβαια, λίγες ώρες μετά, έδωσε εντολή στον Ιμπραΐμ Καλίν, τον εκπρόσωπό του, να βγει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και με δέκα μέρες καθυστέρηση να δηλώσει ότι η Τουρκία καταδικάζει τη φρικτή δολοφονία του καθηγητή, που έκανε το "σφάλμα" να δείξει στου μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ.

Ο μόνος άμεσος αντίκτυπος, των ενεργειών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η οργή και η συσπείρωση όχι των υποστηρικτών του, αλλά των... αντιπάλων του. Με απανωτές δηλώσεις, ευρωπαίοι και όχι μόνο ηγέτες δημιούργησαν ένα μέτωπο απέναντι του, το οποίο είχε ως κύριο παρονομαστή τη συμπαράσταση στον Μακρόν και την αντίθεση στις τελευταίες άνευ λογικής ενέργειες του Ερντογάν. 

Αλληλεγγύη από Βερολίνο

"Απολύτως απαράδεκτες", ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: "Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών". Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως "νέο χαμηλότερο σημείο". Πρόσθεσε δε ότι "η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών" και εξέφρασε "μεγάλη κατανόηση" για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την 'Αγκυρα. "Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε", κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. 

Καταδίκη από Αυστρία

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζει, με κάθε σαφήνεια, σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

"Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες", έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την "πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία".

Στήριξη από Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε την φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προάξει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις".

Στήριξη από Κομισιόν

Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

"Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν" ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι "η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη"
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Say it at TVNEA.COM
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Say it at TVNEA.COM
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ