2020-10-28 13:28:41
Φωτογραφία για Ερντογάν: Δεν αξίζουν στην Ευρώπη οι πολιτικές μίσους του Μακρόν - Αδιαφορώ για το σιχαμένο Charlie Hebdo
Νέα επίθεση στη Γαλλία και τον πρόεδρο της Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.«Στην Ευρώπη δεν αξίζουν αυτές οι βάρβαρες, προκλητικές και εγμάτες μίσος πολιτικές του Μακρόν και όσων έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Με αφορμή, δε, το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo με τον ίδιο, ο Ερντογάν είπε ότι «ούτε καν θα το δω» χαρακτηρίζοντας «σιχαμερά» τα σκίτσα του.

«Είναι θέμα τιμής για εμάς να σταθούμε απέναντι στις επιθέσεις κατά του Προφήτη» συμπλήρωσε ο Τούρκος προεδρος κάνοντας λόγο για «μια περίοδο στην οποία η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ, τους Μουσουλμάνους και η έλλειψη σεβασμού στον Προφήτη εξαπλώνεται σαν τον καρκίνο ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη Τούρκοι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού μετά το πρωτοσέλιδό του.


Προηγήθηκε η ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας στην οποια αναφερόταν ότι Τουρκία θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα κατά του Charlie Hebdo.

«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo φιλοξενείται σκίτσο που δείχνει τον πρόεδρο Ερντογάν με τα εσώρουχα, να σηκώνει το χιτζάμπ μιας μουσουλμάνας, παρατηρώντας τα γυμνά οπίσθια της και να αναφωνεί «Ω! Ο Προφήτης!».

Με ύβρεις η πρώτη αντίδραση των Τούρκων

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν οξύτατη. Ο Τούρκος υφυπουργός Τουρισμού αποκάλεσε τους σκιτσογράφους «μπάσταρδους, γιους σκύλας»! Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος χαρακτήρισε το εξώφυλλο μία «αηδιαστική προσπάθεια πολιτιστικού ρατσισμού και μίσους».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε ότι «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!».

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν.

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι τα σκίτσα του Charlie Hebdo. Είναι πια οι γαλλοτουρκικές σχέσεις. Σε μία σπάνια κίνηση, δύο αντιπολιτευόμενα τουρκικά κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, και το Καλό Κόμμα στάθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο στο πλευρό του Τούρκου προέδρου. Το ίδιο έπραξε βέβαια και ο κυβερνητικός εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί.

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα τέσσερα τουρκικά κόμματα (μαζί με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) υποστηρίζουν πως τα σχόλια του προέδρου Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης. Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών ήταν το μόνο που απείχε.

Συσπειρώνεται η Ευρώπη

Τάση συσπείρωσης εκδηλώνεται και στην αντίπερα όχθη. Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την πολιτική Μακρόν. Ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ρητορικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Γαλλίας και του προέδρου της. Κατέληξε, απευθύνοντας έκκληση στην Τουρκία «να τερματίσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

Η έκκληση είναι σίγουρο ότι θα πέσει στο κενό. Και οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω, γεγονός που θα οδηγήσει τη σύγκρουσή τους στα άκρα. Ο μεν Ερντογάν, επειδή θεωρεί ότι έτσι μετατρέπεται σε «προστάτη» και ηγέτη των μουσουλμάνων και ειδικά των μουσουλμάνων της Ευρώπης. Ο δε Μακρόν, επειδή έχει δεχθεί πρωτοφανείς προσβολές, αλλά και κήρυξη μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Το Παρίσι δεν θα περιοριστεί σε δηλώσεις συμπαράστασης και ρητορικής καταδίκης των δηλώσεων Ερντογάν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Απαιτεί από την ΕΕ να λάβει άμεσα και σκληρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ δήλωσε: «Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών».

Τόσο οι προσβολές όσο και το μποϊκοτάζ, το οποίο παραβιάζει ευρωτουρκικές συμφωνίες στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, υποχρεώνουν την ΕΕ να λάβει θέση. Ακόμα και όσες κυβερνήσεις προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να ρίξουν την Τουρκία στα μαλακά, τορπιλίζοντας την πρόταση για επιβολή κυρώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν σ’ αυτή τη γραμμή. Αυτή τη φορά δεν θίγονται μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα.

Η Γαλλία έχει άλλο ειδικό βάρος εντός της ΕΕ και επιπλέον το διακύβευμα έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, κάτι που αφορά και ευαισθητοποιεί όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο τους Γάλλους. Εξ ου και τα γερμανικά ΜΜΕ πιέζουν την Μέρκελ να πάρει εμπράκτως θέση κατά της Τουρκίας κι όχι μόνο με δηλώσεις του εκπροσώπου της, ούτε καν της ίδιας. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ