2020-10-28 23:44:12
Φωτογραφία για Η Γαλλία σε ολικό lockdown
 

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το οποίο μας έσωσε την πρώτη φορά από την πανδημία: Το lockdown».

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε το τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας στους Γάλλους πολίτες ότι η χώρα θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό λοκντάουν, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Το νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή, παραπέμπουν στο λοκντάουν των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό κορυφώθηκαν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν, ενώ τα γηροκομεία, δημόσια και ιδιωτικά θα παραμείνουν επισκέψιμα για να μην απομονωθούν οι ηλικιωμένοι για ακόμα μία φορά.


Ακόμα, όπως ανακοίνωσε επιστρέφει η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι. Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες, ωστόσο η αίτηση μετακίνησης θα αφορά, όπως και τον Απρίλιο, την εργασία, ένα ιατρικό ραντεβού για βοήθεια ατόμου που το έχει ανάγκη ή προκειμένου να κάνουν οι Γάλλοι πολίτες τα ψώνια τους. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από μια περιοχή σε άλλη κατά τη διάρκεια του lockdοwn.

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να προχωρήσουμε σε lockdown από αυτήν την Παρασκευή. Αντίθετα, παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» τόνισε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ