2020-10-29 15:10:57
Φωτογραφία για Γαλλία: Σε κατάστασης υψίστης επιφυλακής μετά τις επιθέσεις
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νίκαια και Αβινιόν με τους δράστες να επιτίθενται με μαχαίρι φωνάζοντας «ο θεός είναι μεγάλος» Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία και σε γαλλικές διπλωματικές αποστολές μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα - οι δύο σε γαλλικό έδαφος και φέρουν την «σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτους- και η τρίτη σε γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Το κοινό σημείο και των τριών επιθέσεων είναι ότι οι δράστες επιτέθηκαν με μαχαίρι.

Το σημερινό μακελειό σε εκκλησία της Νίκαιας μ΄έναν αραβόφωνο άνδρα να αποκεφαλίζει υπό το φως της ημέρας μία γυναίκα και να τραυματίζει θανάσιμα άλλους δύο, έχει προκαλέσει σοκ στην διεθνή κοινότητα.

Δύο από τους νεκρούς άφησαν την τελευταία τους πνοή σήμερα το πρωί μέσα στο χώρο λατρείας, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο δράστης τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και νοσηλεύεται.


Δύο ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό τριών ανθρώπων στη Νίκαια -εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες- σήμανε συναγερμός και στην πόλη Αβινιόν της Γαλλίας μ΄έναν άνδρα να φωνάζει «Αλλάχ Αμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και να επιτίθεται με μαχαίρι στους περαστικούς. Ο ίδιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Λίγες ώρες αργότερα, στο γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ένας φρουρός δέχθηκε μαχαιριές από άγνωστο άνδρα, ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις αρχές στη Τζέντα.

Εν μέσω οργής των ισλαμικού κόσμου απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος «χρεώνεται» την κίνηση του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo να δημοσιεύσει σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλό του, οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε με θέρμη την ελευθερία της έκφρασης σχολιάζοντας τα σατιρικά σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου καθηγητή Ιστορίας πριν από δύο εβδομάδες, του Σαμιέλ Πατί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά και του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Αργά το απόγευμα, ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στη Νίκαια, όπου σήμερα βάφτηκε με το αίμα τριών ανθρώπων.

Τι ξέρουμε για τον δράστη της Νίκαιας

«Eγώ τους μαχαίρωσα», δήλωσε ο δράστης της Νίκαιας, περίπου 30 ετών, ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Pasteur, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

O ίδιος παραδέχεται ότι έχει ενεργήσει μόνος του. Το όνομα του, όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι Brahim. Μίλησε στους αστυνομικούς στην αραβική γλώσσα.

O δράστης δεν είχε μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

O τρόπος με τον οποίο έδρασε ο νεαρός άνδρας ήταν ακριβώς ο ίδιος με την δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, σύμφωνα με τον Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχο της Νίκαιας.

«Ο δράστης επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση « Allah Akhbar» (Ο θεός είναι μεγάλος) και ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων», δήλωσε ο δήμαρχος. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ