2020-10-29 21:54:14
Φωτογραφία για Υβριδικό lockdown στη μισή χώρα..
Προσθήκη λεζάντας

Στο ύψιστο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου περνούν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, ενώ για άλλες 11 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, το επιδημιολογικό επίπεδο μεταβάλλεται επί τα χείρω.

Ταυτόχρονα τα ημερήσια κρούσματα καταγράφουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αριθμό άνω των χιλίων, (1.211 την Πέμπτη) ενώ η πίεση στις ΜΕΘ βαίνει ογκούμενη με 114 διασωληνωμένους.

Συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί της Παρασκευής ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, (πορτοκαλί) οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας, ενώ επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και περιφέρειες Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το επίπεδο 1, (πράσινο) περνούν στο «κίτρινο».

Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες σε 35,2 έτη.


Στη Λάρισα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 343 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 721 στενές επαφές.

Τέλος, στη Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη ενώ οι στενές επαφές των κρουσμάτων που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι 488.

«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο ‘’κόκκινο” επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και πάλι χρειάζεται η συμμετοχή όλων».

Τα νέα μέτρα

Με βάση τα νέα δεδομένα και με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων να οριστικοποιούνται ώρα με την ώρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει την Παρασκευή νέα μέτρα που, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να συνιστούν και την ύστατη απόπειρα να αποφευχθεί ο εφιάλτης του γενικευμένου lockdown.

Ετσι, οριστικά φαίνεται να προκρίνεται η επιλογή για κλείσιμο της εστίασης από τις 9 (ή τις 9.30 το βράδυ) με παράλληλη πρόβλεψη η παροχή των σχετικών υπηρεσιών να περιοριστεί κατά το δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους.

Όλο και πιο κοντά έρχεται επίσης η προοπτική απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ νομών που βρίσκονται στο επίπεδο «3» (πορτοκαλί χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη  ενώ αυξημένες πιθανότητες παρουσιάζει και το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί καθολική: Δηλαδή ακόμη και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

Σημειώνεται πάντως ότι η λύση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό παρουσιάζει προβλήματα δεδομένης της ρευστότητας του επιδημιολογικού χάρτη από μέρα σε μέρα αλλά και του γεγονότος ότι, πολλές φορές, τόπος κατοικίας και τόπος εργασίας μπορεί να διαφέρουν, ειδικά σε περιπτώσεις βιοτεχνιών κλπ.

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν προκριθεί η λύση αυτή, τότε θα ισχύσει μετά τις 9 το βράδυ, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν από τις δουλειές  τους.

Τέλος τις συσκέψεις των λοιμωξιολόγων απασχολεί σταθερά η ενίσχυση της τηλεργασίας ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί πιθανότατα και η επέκταση της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι το μέτρο που θα ανακοινωθεί θα αφορά οριζόντια -χωρίς εξαιρέσεις- εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα ΑΕΙ  για τις περιπτώσεις των θεωρητικών μαθημάτων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ