2020-10-31 10:56:46
Φωτογραφία για 100 νοσηλείες για COVID-19 κάθε μέρα
Πέννυ Μπουλούτζα - kathimerini.gr

Ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας ασκεί το διογκούμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να περιμένουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, αλλά και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες. Ηδη χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας με 1.690 νέες διαγνώσεις αλλά και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, και οι οποίοι έφτασαν τους 128. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν πέντε θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου να φτάνει τα 620. Ηδη από τα μέσα της εβδομάδας, το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής COVID έφτασε το 100% στα νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας και ξεπέρασε το 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι δε νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID πλησίασαν τους 1.000 πανελλαδικά. To γεγονός ότι τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερες από 1.100 νέες διαγνώσεις αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ.


Την αρνητική εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα. Οπως ανέφερε «όλη η Ευρώπη στενάζει αυτή τη στιγμή από τον κορωνοϊό», με την Ελλάδα να ακολουθεί αυτή την εξέλιξη με μία χρονική καθυστέρηση 10 έως 15 ημερών. Εως προχθές τα ενεργά καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν 8.437 (έχουν πλέον ξεπεράσει τις 10.000), ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) βρίσκεται στο 1,09, ενώ πρωταγωνιστές της πανδημίας είναι η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, η Ηπειρος και η Αττική.

Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με COVID-19 το τελευταίο επταήμερο είναι 100, ενώ στα μέσα της εβδομάδας νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ 989 ασθενείς. Η κάλυψη των απλών κλινών COVID έχει φτάσει το 33%. Πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής COVID, που από τα μέσα της εβδομάδας ήταν ήδη στο 100% σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, στο 61% στην Αττική και στο 60% στη Θεσσαλονίκη. Το 7% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες είναι ηλικίας 35 έως 44 ετών. Το ποσοστό θετικών στον ιό αποτελεσμάτων τεστ ήταν στα μέσα της εβδομάδας στο 5,4%, όταν το όριο συναγερμού κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι το 4%. Στην Αθήνα το ποσοστό θετικών τεστ είναι 5,7% και στη Θεσσαλονίκη άνω του 9%.

Στη διασπορά του ιού τον μεγαλύτερο ρόλο φαίνεται να έχει διαδραματίσει η συνάθροιση σε πανεπιστήμια, χώρους εστίασης και αθλητικές διοργανώσεις – γυμναστήρια. Τις τελευταίες δε επτά ημέρες τα κρούσματα που σχετίζονται με συρροές έχουν μειωθεί, γεγονός που δυσκολεύει την ιχνηλάτηση. «Χρειαζόμαστε καλή επιτήρηση. Χρειαζόμαστε καλή ιχνηλάτηση επαφών και μία επικοινωνία του κινδύνου, η οποία είναι καταλυτική εν αναμονή του εμβολίου», τόνισε ο καθηγητής.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ