2020-11-02 13:40:50
Φωτογραφία για Μακρόν προς τους μαθητές: «Είστε η Γαλλία» λέει ο Γάλλος πρόεδρος
«Σήμερα, στην τάξη, θα τιμήσετε τον Σαμιέλ Πατί. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με το τι συνέβη» ανέφερε σε μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος προς τους μαθητές των γαλλικών σχολείων - Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας

Στη γλώσσα των... μαθητών μιλάει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αφύπνιση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ισλαμική τρομοκρατία με αφορμή τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί, από Τυνήσιο τζιχαντιστή επειδή έδειξε στην τάξη του σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Σε μήνυμά του, που θα βρουν σήμερα οι Γάλλοι μαθητές στα social media - το Snapchat και το Ιnstragram - ο Γάλλος πρόεδρος αποτίει φόρο τιμής στον άτυχο καθηγητή Ιστορίας, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο πριν από δύο εβδομάδες έξω από το Λύκειο όπου δίδασκε.

Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Γάλλου καθηγητή που προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό στην διεθνή κοινότητα. Σήμερα , όμως, οι Γάλλοι μαθητές, άφησαν κάτω τα μολύβια τους για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Σαμιέλ Πατί.


«Σε όλους εσάς που επιστρέφετε στο σχολείο, σας σκέφτομαι. Αυτές οι τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όλους μας», παραδέχεται ο αρχηγός του κράτους.

«Σήμερα, στην τάξη, θα τιμήσετε τον Σαμιέλ Πατί. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με το τι συνέβη. Μιλήστε γι' αυτό μεταξύ σας. Μιλήστε γι΄αυτό με τους δασκάλους σας... Μιλήστε γι' αυτό που σας φέρνει κοντά».

«Επειδή το να είσαι Γάλλος, δεν σημαίνει ότι μόνο ότι ζεις στη Γαλλία. Έχεις επίσης δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά βιώνεις και το σύνθημά μας: ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα!», υποστηρίζει στο μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, οπότε θέλω να θυμάστε αυτές τις λίγες λέξεις. Είστε η Γαλλία. Το να είσαι Γάλλος, στο σχολείο της Δημοκρατίας, σημαίνει να μαθαίνεις να είσαι ελεύθερος, να ακμάζεις, να μεγαλώνεις μέσα από τη γνώση. Ζήστε λοιπόν πλήρως αυτόν τον χρόνο εκμάθησης. Προετοιμάζει το μέλλον σας. Και το μέλλον μας είστε εσείς», τονίζει ο Μακρόν.

Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο 42χρονος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα κρίσεων, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς.

Εν μέσω μια διεθνούς διαμάχης για τα σκίτσα του Μωάμεθ και την ελευθερία του Τύπου που έχει προκαλέσει το μένος τμήματος του ισλαμικού κόσμου, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και με την απροσδόκητα γρήγορα εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος, είχε κατηγορήσει ενώπιον μαθητών και συγγενών του θύματος αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής, τους ισλαμιστές ότι επιτίθενται στη χώρα του.

Αμέσως μετά την επίθεση στη Νίκαια, η γαλλική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, είχε εντείνει τη μάχη κατά του ακραίου ισλαμισμού, προχωρώντας μεταξύ άλλων στην απαγόρευση δυο ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας με τη χώρα να μετρά πάνω από 250 θύματα.

Η βάρβαρη επίθεση στην εκκλησία στην καρδιά της Νίκαιας ήταν η τρίτη κατά σειρά σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου νεαρός είχε τραυματίσει με μαχαίρι δύο ανθρώπους μπροστά από τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

«Είμαστε η Γαλλία», τόνιζε και τότε ο Μακρόν προς τους συμπολίτες του, καλώντας τους να επιδείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ